Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Σύνταξη αργότερα, εφαρμογή νωρίτερα!


Δεν κατόρθωσε να αποφύγει η κυβέρνηση τον εργασιακό αρμαγεδδώνα που απαίτησε η τρόικα ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ

Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ | Τρίτη 1 Ιουνίου 2010Ασφαλιστικός Αρμαγεδδών «έπληξε» την κυβέρνηση εξαιτίας των αφόρητων πιέσεων και των απαιτήσεων της τρόικας για την πλήρη ανατροπή του προσχεδίου νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδος αγνοώντας αυτά που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με το μνημόνιο.

Οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ ζητούν την υιοθέτηση εξαιρετικά επώδυνων μέτρων που οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και τη μείωση των χορηγούμενων συντάξεων στο μέλλον με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στην αρχική συμφωνία με την κυβέρνηση, σε σημείο που κυβερνητικά στελέχη που χειρίζονται την υπόθεση να σχολιάζουν: «Δεν αντέχουμε αυτό το Ασφαλιστικό».

Τα μέτρα που απαιτούν να τεθούν σε εφαρμογή προβλέπουν τα εξής:

* Καμία σύνταξη να μη δίδεται κάτω από την ηλικία των 60 ετών. Οι μητέρες ανηλίκων να συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη και όχι στα 55 που προβλέπει ο νόμος Πετραλιά. Οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να βγαίνουν σε σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών, ενώ καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 48% του μέσου όρου του μισθού (των συντάξιμων αποδοχών) στα 40 έτη ασφάλισης.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας διεμήνυσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι το υπό κατάρτιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πρέπει να πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις, κάτι που δόθηκε και γραπτώς στην ηγεσία του υπουργείου.

Ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης εξήγησαν στους απεσταλμένους της τρόικας ότι οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν σε συντάξεις «χαμηλότερες και από τα επιδόματα ανεργίας» και πως «δεν υπάρχει λόγος κάποιος ασφαλισμένος να πληρώνει 40 χρόνια εισφορές για να λάβει σύνταξη αυτού του ύψους».

Οι ελληνικές αιτιάσεις δεν φαίνεται να έκαμψαν τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι ζήτησαν την «απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου», ενώ την ίδια στιγμή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκινείτο στην ίδια κατεύθυνση και σημειώνει εμφατικά πως «εφόσον χρειαστούν περισσότερες αλλαγές θα ζητηθούν από τις ελληνικές αρχές».
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: