Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

«Μπλακ άουτ» την Τετάρτη στα μέσα μεταφοράς - κυκλοφορεί μόνο το τραμ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις


Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ και Μετρό την Τετάρτη η Αθήνα
Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ και Μετρό την Τετάρτη η Αθήνα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό και την Τετάρτη, μιας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τραβούν «χειρόφρενο».

Αναλυτικά την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου το Λεκανοπέδιο θα μείνει χωρίς λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τρόλεϊ, Μετρό και Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ).

Το μόνο μέσο μεταφοράς που θα κινείται είναι το τραμ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη δεν θα ισχύει ο Δακτύλιος, ενώ δεν θα ισχύουν και οι λεωφορειολωρίδες.

Μιλώντας για το θέμα της επίταξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κάλεσε τους εργαζόμενους να δείξουν υπευθυνότητα και τόνισε: «η επίταξη είναι ένα εργαλείο, αλλά είναι το έσχατο εργαλείο, όταν μάλιστα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι γίνεται συζήτηση στη Βουλή όπου
συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους».

Το θέμα προκάλεσε ένταση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μεταξύ του υπουργού Υποδομών και του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Μετρό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταματόπουλος είπε στον κ. Ρέππα: «Στο Μετρό η διοίκηση απειλεί τους εργαζομένους με απολύσεις. Καταθέτω το υπόμνημα και αποχωρώ».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «βαρύτατη προσβολή για το Κοινοβούλιο και τα κόμματα».

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Οργανισμών επί του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκαν με κύρια αιτήματα την διασφάλιση, τόσο των συλλογικών συμβάσεων όσο και του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων απέρριψαν τις αιτιάσεις περί υψηλόμισθων εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι «τα ρετιρέ βρίσκονται στους μισθούς των διοικήσεων», ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη πλήρη ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και ζήτησαν να μην είναι υποχρεωτικές οι μετατάξεις.

Ακόμα, μίλησαν για κακή διαχείριση με διαχρονικές ευθύνες των διοικήσεων των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και για ρουσφετολογικές πρακτικές σε προσλήψεις και μεταθέσεις, καθώς και προκλητικές συμβάσεις.

Στην εκτίμηση ότι οι κινητοποιήσεις στα Μέσα Μεταφοράς θα τελειώσουν όταν ψηφιστεί ο νόμος για τις αστικές συγκοινωνίες προέβη ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας.

Μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9,84» ο κ. Βούγιας απέκλεισε το ενδεχόμενο επίταξης των απεργών.

«Όχι, νομίζω πως είμαστε κοντά στο να τελειώσει αυτή η ιστορία, χωρίς να θιγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις, κυρίως, εργασίας μέσα ένα περιβάλλον εργασιακό, που -όπως ξέρετε- δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

» Αυτό (το ενδεχόμενο της επίταξης) θα μπορούσε να το σκεφτεί κανείς, αν είχε ένα πολύ μεγάλο κενό διάστημα και δεν μπορούσε να νομοθετήσει. Νομίζω πως είμαστε στην επιτροπή, συζητούμε σήμερα με τους φορείς των εργαζομένων. Νομίζω πως είναι πολύ μακριά και η σκέψη αυτή πολύ έξω από τη λογική του Υπουργείου, σήμερα. Σκοπός μας είναι να νομοθετήσουμε, όσο γίνεται πιο σύντομα.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: