Στον σκληρό πυρήνα των αλλαγών, που θα αλλάξουν οριστικά το κοινωνικό και εργασιακό στάτους στη χώρα μας, εισέρχεται η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας έρχονται ξανά στην Αθήνα ενόψει της 4ης δόσης του δανείου των 110 δις ευρώ.Δεδομένου του αργού ρυθμού με τον...
οποίο προχωρούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις οι δανειστές μας ζητούν μόνιμα μέτρα: πρώτον, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεύτερο, ελαστικό ωράριο, τρίτον, μείωση της αποζημίωσης, μείωση του εφάπαξ και μείωση των επικουρικών συντάξεων. Ως προς το τα δύο τελευταία η τρόικα ουσιαστικά ζητά την κατάργησή τους και την προώθηση λύσεων μέσω του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον, η τρόικα ζητά να εφαρμοστεί άμεσα το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και υποβάλλει ερωτήματα γιατί δεν έχουν ανταποκριθεί οι τράπεζες στο πρόγραμμα ρευστότητας (οι οποίες ζητούν νέες εγγυήσεις χωρίς να έχουν δώσει λογαριασμό για τα πρώτα 25 δις ευρώ) και, το κυριότερο, γιατί οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ αγνόησαν την επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου για περικοπές στους μισθούς. Ακόμη, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσει με ακρίβεια τις πηγές των 12 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο μέχρι το 2014.
Η κυβέρνηση αναμένει πιέσεις και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έλαβε χθες ανεπίσημο έγγραφο από τη γερμανική καγκελαρία το οποίο προβλέπει την εξίσωση των ορίων ηλικίας σε όλες τις χώρες της Ένωσης.
Αυτά είναι τα «κακά» νέα, γιατί υπάρχουν και «καλά». Αν και η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους για την επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στο παρασκήνιο οι διεργασίες για την επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους, την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας μας από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν προχωρήσει πολύ.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και η εξυπηρέτηση της κυβέρνησης για να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις των δανείων είναι ο μόνος δρόμος που κρατά και τις δυο πλευρές στο παιχνίδι.
«Η λύση της σωτηρίας της χώρας έχει την πλήρη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Θέμα νομιμοποίησης, ούτως ή άλλως, θέσαμε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτήν τη νομιμοποίηση την έχουμε» απάντησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν θα γίνουν εκλογές για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία με την τρόικα.
Ο Γ. Πεταλωτής απέδωσε την εκλογολογία σε σκοπιμότητες συμφερόντων και επιτέθηκε στη ΝΔ: «Θα μπορούσα να κάνω ένα σχόλιο για τη Ν.Δ. με τρεις λέξεις: Για τη Ν.Δ. ζητείται επειγόντως σοβαρότητα. Η απόδραση από την κυβέρνηση είναι ίδιον της Ν.Δ. Το ζήσαμε πριν από ενάμιση χρόνο. Ούτε καν ως ευσεβής πόθος του κ. Σαμαρά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η δήλωσή του, γιατί είμαι σίγουρος πως θα αισθανόταν έντρομος στην ιδέα να κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Προφανώς οι κύριοι της Ν.Δ. κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αυτή τη λογική δεν την ακολουθούμε. Συνεχίζουμε να επιτελούμε το μεγάλο έργο που έχουμε μπροστά μας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έδωσε χθες οδηγίες στους υπουργούς του να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους οικονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με τρόπο ώστε το βάρος αυτών των αλλαγών να μην το υποστούν οι χαμηλής και μεσαίας τάξεως πολίτες.
Ως προς το ενδεχόμενο η λιτότητα να πάρει τη μορφή συνταγματικής επιταγής η κυβέρνηση απορρίπτει τον όρο λιτότητα και υποστηρίζει πως δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικής κατοχύρωσης. Για αυτό ο Γ. Πεταλωτής ζήτησε χρόνο και από την τρόικα, ώστε οι επιχειρησιακές συμβάσεις να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους.
«Ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ισχύει μόλις εδώ κι ένα μήνα. Οι υποβληθείσες αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή σ’ αυτό το νόμο, έτσι ώστε να διαμορφωθούν με συγκεκριμένα κριτήρια επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι εκατοντάδες. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ενός νόμου ο οποίος δεν έχει ακόμη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του» απάντησε σε σχετικό ερώτημα.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
Εχουμε συγκεκριμένο σχέδιο
Ο Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε και δύο θέματα που έχουν να κάνουν με τις ευθύνες για την κατάσταση και τις αποφάσεις για την υπέρβασή της:
«Πρώτα απ` όλα, έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη πολιτική. Και επειδή το να στοχοποιούμε γενικώς και αορίστως την τρόικα, είναι μια υπεραπλούστευση που δεν βολεύει την πραγματικότητα και την αλήθεια. Θα μπορούσα να πω ότι είναι αποπροσανατολισμός. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Εμείς θέτουμε τις πολιτικές προτεραιότητες».
«Η απορρύθμιση δεν έγινε, ούτε από την τρόικα, ούτε από αυτή την κυβέρνηση. Ο εργασιακός μεσαίωνας και η απορρύθμιση υπήρχαν μέσα σε ένα άναρχο τοπίο εργασιακών σχέσεων, στο οποίο θα πρέπει να μπει τάξη. Και φυσικά, όταν λέμε τάξη, δεν εννοούμε να καταλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα». Ενδεικτικό της πίεσης υπό την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση είναι το γεγονός πως ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Α. Λοβέρδο και τη Λ. Κατσέλη να προκηρύξουν άμεσα διαγωνισμό 15 εκ. ευρώ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ΕΘΝΟΣ
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
Ανατροπές - σοκ ζητάει η τρόικα ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου