Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Εκστρατεία εκτός συνόρων για τον Σαμαρά, με το βλέμμα στο εσωτερικό

newpost.gr
Εκστρατεία εκτός συνόρων για τον Σαμαρά, με το βλέμμα στο εσωτερικό
Εκστρατεία ενημέρωσης εντός αλλά και εκτός συνόρων, για τις συνολικές θέσεις της ΝΔ, τόσο στην οικονομία αλλά και συνολικά σε κρίσιμα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής, ξεκινά ο Αντώνης Σαμαράς. Σε καθημερινή βάση πλέον εντείνονται οι επαφές του Προέδρου της ΝΔ και των ηγετικών στελεχών με εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ.

Το βλέμμα του Σαμαρά όμως παραμένει στραμμένο και προς το εσωτερικό της χώρας με ενεργοποίηση των κομματικών στελεχών, κατά τη διάρκεια και του καλοκαιριού, προκειμένου οι κομματικοί μηχανισμοί να διατηρηθούν σε εκλογική ετοιμότητα.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, προγραμματίζεται συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (πρ. Κεντρική Επιτροπή) του κόμματος, για την επόμενη Τετάρτη 13 Ιουλίου. Απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη που αποτελούν την «κορυφογραμμή» του κόμματος, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να στείλει μήνυμα πλήρους εκλογικής ετοιμότητας παροτρύνοντάς τους να αποκαταστήσουν στενές επαφές με την κοινωνία και τους πολίτες, γνωστοποιώντας τις θέσεις της ΝΔ.

Κεντρική κατεύθυνση του Αντώνη Σαμαρά είναι να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα όρια μεταξύ του πολιτικού προσωπικού των δύο μεγάλων κομμάτων, στην λογική του «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί η προσέγγιση προς εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που εμφανίζονται προβληματισμένα από την επίμονη απαξίωση των «γαλάζιων» θέσεων στην οικονομία, από τα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος.

Ως αντιστάθμισμα σε αυτό το τελευταίο, που μάλιστα αποτυπώνεται με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό –κυρίως στον γερμανικό Τύπο- ο μηχανισμός της Συγγρού «δουλεέι» εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες τις επαφές του με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Επικεφαλής της προσπάθειας έχει ατύπως τοποθετηθεί ο σύμβουλος και στενότερος συνεργάτης του Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης ο οποίος, σε συνεργασία με τον έτερο σύμβουλο του Προέδρου της ΝΔ καθ. Γ. Μουρμούρα, συνομιλούν σε καθημερινή βάση με εκπροσώπους των μεγάλων μέσων της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

Tα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη καταγραφεί με τα δημοσιεύματα στην Wall Street Journal και τους New York Times. Μάλιστα, δημοσιογράφοι του τελευταίου μέσου, αφού ενημερώθηκαν προηγουμένως λεπτομερώς σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ, είχαν χθες συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, «ανοίγματα» με τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη καταγραφεί σε βρετανικά και γαλλικά μέσα, όπως ο Guardian και η Figaro.
Σημειώνεται ότι όλες αυτές οι κινήσεις επιδιώκεται να ενταχθούν στη βάση μιας συνολικής στρατηγικής της ΝΔ, προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος για επαφές του Αντ. Σαμαρά με ηγέτες και αξιωματούχους του εξωτερικού.

Το επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ σε συνεργασία με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων, αναζητεί εδώ και καιρό το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να προγραμματιστεί επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ στην Αμερική. Αντιλαμβανόμενοι προφανώς τους περιορισμούς του πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου δεν προσβλέπουν σε συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, πιθανολογούν όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα επιδιώκεται συνάντηση με αξιωματούχους του ΔΝΤ –ένα από τα τρία μέλη της τρόικας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προς του ευρωπαίους για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ο αναπλ. Διευθυντής Τζον Λίπσκι είναι μέσα στους στόχους των επιτελών της Συγγρού, που πάντως δεν αποκλείουν και κάποια συνάντηση στο περιθώριο με την νέα Διευθύντρια κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο επιτελείο Σαμαρά εξετάζουν εκ παραλλήλου και μια σειρά από επιπλέον επισκέψεις και επαφές του Προέδρου της ΝΔ στο εξωτερικό. Στα σχέδια έχουν ενταχθεί η Ρωσία (με πιθανή συνάντηση με τον κ. Μεντβέντεφ), η Αγγλία καθώς και η Κίνα. Ο προγραμματισμός για τις επαφές Σαμαρά είχε προσδιορισμένο ορίζοντα έναρξης το Φθινόπωρο. Πηγές της Συγγρού ωστόσο επισημαίνουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια κάποιες από τις επισκέψεις να πραγματοποιηθούν νωρίτερα, ακόμη και εν μέσω θέρους, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που πιθανολογούνται από τον Σεπτέμβρη και οι οποίες επιβάλλουν ο Αντ. Σαμαράς να έχει εμφανιστεί ήδη με ενισχυμένο ηγετικό προφίλ στην κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: