Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

«Καμπανάκι» για το ενδεχόμενο κρίσης χρέους στις ΗΠΑ χτυπά ο Άλαν Γκρίνσπαν

Ζητά «μέτρα τώρα»

Ο τέως πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν
Ο τέως πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν (Φωτογραφία: Associated Press )
Ουάσινγκτον
Για ισχυρή πιθανότητα να εκδηλωθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες μία κρίση στην αγορά ομολόγων, εντός των προσεχών ετών, προειδοποιεί ο τέως πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για τον περιορισμό του χρέους.

Μιλώντας στην Wall Street Journal, ο κ. Γκρίνσπαν σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό το Κογκρέσο να κάνει δεκτές αρκετές προτάσεις της Επιτροπής που συνέστησε ο Λευκός Οίκος για τη μείωση του χρέους, τόνισε όμως: «Το μόνο ερώτημα είναι εάν θα υιοθετηθούν πριν ή μετά την εκδήλωση της κρίσης;»

Η Επιτροπή Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας και Μεταρρύθμισης πρότεινε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο φορολογικών αλλαγών και αναδιάρθρωσης των δαπανών, με στόχο τη συνολική μείωση του αμερικανικού χρέους κατά 4 τρισ. δολάρια. Οι προτάσεις της, όμως, έτυχαν χλιαρής αποδοχής.

Από την πλευρά του, ο προκάτοχος του Μπεν Μπερνάνκι στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θεωρεί ότι η πιθανότητα να επεκταθεί η κρίση χρέους και στη χώρα του είναι τόσο ισχυρή, ώστε ο ίδιος τάσσεται υπέρ της άμεσης αύξησης των φόρων.

«Η πιθανότητα να περάσουμε τα 2-3 επόμενα χρόνια χωρίς προβλήματα στην αγορά των ομολόγων, ή χωρίς προβλήματα πληθωρισμού, είναι πιθανώς καλύτερες από 50-50. Αλλά όχι πολύ καλύτερες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Άλαν Γκρίνσπαν υπερασπίστηκε την πρακτική της νομισματικής χαλάρωσης και της έλλειψης επαρκών ρυθμιστικών ελέγχων στο χρηματοοικονομικό σύστημα, κατά την περίοδο της ηγεσίας του στη Fed, λέγοντας ότι έχει απαντήσει στους επικριτές του με στοιχεία. «Εάν αποδείξουν ότι κάνω λάθος, τότε θα αλλάξω γνώμη», είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: