Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ "ΜΕΙΓΜΑ" ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Έλλη Τριανταφύλλου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Τολμηρές αλλαγές, οι οποίες θα ενισχύουν την ενότητα αλλά και την ομοιογένεια του πολιτικού λόγου της Ν.Δ., αναμένουν τα στελέχη του κόμματος από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του σχεδιασμού της νέας ηγετικής...
ομάδας που θα ανακοινωθεί το αργότερα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Βασική επιδίωξή του είναι το νέο σχήμα να συμβάλει στην τόνωση του αντιπολιτευτικού λόγου της Ν.Δ. και στη διεύρυνση του πεδίου παρέμβασης του κόμματος και σε τομείς πέραν της οικονομίας.
Στο στενό επιτελείο της Ρηγίλλης επικρατεί ικανοποίηση για τη διαρκή τάση βελτίωσης των εκλογικών επιδόσεων η οποία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις κυρίως για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και δευτερευόντως για το κόμμα, αλλά και η απήχηση που σταδιακά σημειώνουν οι θέσεις της Ν.Δ. για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης όχι μόνο στο εσωτερικό πεδίο αλλά και σε ευρωπαϊκό. Το τελευταίο συνδέεται και με την αποδοχή της οποίας, όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, έτυχε η πρωτοβουλία του για την έκδοση ευρωομολόγου, με την αποστολή και σχετικής επιστολής προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να θεωρεί πολύ πιθανή την προσφυγή στις κάλπες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του περί τα οικονομικά να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, καθώς ανησυχεί για το τοπίο που διαμορφώνεται στο ευρωπαϊκό στερέωμα και προβλέπει κορύφωση των κοινωνικών αλλά και πολιτικών εντάσεων στην κυβερνητική πλειοψηφία τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, επιθυμεί το κόμμα του να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο και σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε αυτό του κυβερνητικού προγράμματος για μία εφ’ όλης της ύλης εκλογική αντιπαράθεση. Σε όλες τις εξαντλητικές συζητήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με συνεργάτες και στελέχη της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασής του για την ενίσχυση της πολιτικής παραγωγικότητας των οργάνων και της μεταξύ τους συνεργασίας. Ενας δεύτερος τομέας τον οποίο ο αρχηγός του κόμματος επιθυμεί να ενισχύσει είναι εκείνος του έργου της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Στον επικείμενο ανασχηματισμό, ο κ. Σαμαράς προτίθεται να σηματοδοτήσει τη διάθεσή του να εμπιστευτεί νέα πρόσωπα, αλλά και να αξιοποιήσει βουλευτές που διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία. Στη λογική αυτή, σχεδόν προεξοφλείται ότι στο νέο σχήμα των τομεαρχών θα συμμετάσχουν οι κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος και Στ. Καλογιάννης, οι οποίοι διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία, αλλά και τουλάχιστον δύο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο των τεχνοκρατών. Πληροφορίες, εμφανίζουν τον κ. Σαμαρά διατεθειμένο να δώσει ρόλο και στον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής κ. Βασ. Κικίλια, ενώ είναι πιθανό να τοποθετήσει τον στενό του συνεργάτη κ. Κ. Τζαβάρα στη θέση του τομεάρχη Δικαιοσύνης, στην περίπτωση που ο κ. Νικ. Δένδιας πάρει τη σκυτάλη της ενημέρωσης από τον Παν. Παναγιωτόπουλο.
Από τους σίγουρους για παραμονή στο πόστο τους και πιθανότατα με διευρυμένες αρμοδιότητες θεωρείται ο γραμματέας Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος έχει αναλάβει το κρίσιμο στοίχημα της εκπόνησης του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. τους επόμενους μήνες. Σε περίπτωση μετακίνησης του κ. Μαξ. Χαρακόπουλου από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού σε άλλο πόστο, είναι πιθανό να ενοποιηθούν οι δύο γραμματείες υπό τον κ. Στυλιανίδη.
Αμετακίνητοι θεωρούνται ακόμη οι δύο από τους τρεις αναπληρωτές του κ. Σαμαρά στον τομέα Οικονομίας, κ. Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης, οι οποίοι, μάλιστα, πιθανότατα θα επιφορτιστούν με πρόσθετες ευθύνες.
Αντιθέτως, σχεδόν προεξοφλείται η αντικατάσταση των κ. Θ. Καράογλου (αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών), Μιχ. Βρούτση (νυν τομεάρχης Εργασίας), Μιχ. Γιαννάκη (τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων), Αθ. Δαβάκη (τομεάρχης Πολιτισμού), Μιχ. Χαλκίδη (τομεάρχης Δημοσίων Εργων) κ. ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: