Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Η ανάσα που χρειαζόμαστε... Γιατί επενδύει τόσο πολύ στο ευρωομόλογο η κυβέρνηση

Οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Παπαδήμος θεωρούν ότι για την Ελλάδα η συζήτηση περί ευρωομολόγου περιλαμβάνει μια συνολική διαχείριση του προβλήματος της χώρας
Οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Παπαδήμος θεωρούν ότι για την Ελλάδα η συζήτηση περί ευρωομολόγου περιλαμβάνει μια συνολική διαχείριση του προβλήματος της χώρας

Oλοκληρωμένο «πακέτο» λύσης με χαρακτήρα κατεπείγοντος χαρακτηρίζεται στις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις η δημιουργία του ευρωομολόγου. Υπό αυτή την έννοια, οι εμπιστευτικού χαρακτήρα συζητήσεις μεταξύ των κκ. Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Παπαδήμου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την Ελλάδα η συζήτηση περί ευρωομολόγου περιλαμβάνει μια συνολική διαχείριση του προβλήματος της χώρας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες οικονομικές πηγές, ότι για την ελληνική κυβέρνηση «ευρωομόλογο» σημαίνει αυτή την περίοδο τα πάντα:

- Κατ΄ αρχάς, συμφωνία και καθορισμό του χρόνου επιμήκυνσης για την αποπληρωμή του δανείου και του συνόλου των υποχρεώσεων της χώρας.

- Προσδιορισμό των όρων του επιτοκίου. - Ενα νέο πακέτο οικονομικής πολιτικής, το οποίο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ηπιότερο από αυτό που εφαρμόζεται αυτή την περίοδο και θα περιλαμβάνει ανατροπές παντού, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού συστήματος. Στην Αθήνα έχουν φθάσει τα μηνύματα ότι στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκονται πλέον και οι τράπεζες, οι οποίες πλήττονται από το κλείσιμο των γραμμών χρηματοδότησης. Η ανησυχία για τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό έγινε έκδηλη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα εφόσον ξεκινήσει ένα νέο μπαράζ υποβαθμίσεων, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα στην απόλυτη πιστοληπτική αναξιοπιστία.

Σκληρότερο «πακέτο»
Με όλα αυτά ως δεδομένα, η κυβέρνηση προσεγγίζει τη συζήτηση για το ευρωομόλογο ως τη μοναδική δυνατότητα να ανοίξουν ξανά οι γραμμές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Γι΄ αυτό θεωρεί ότι η συζήτηση περί ευρωομολόγου στο επικείμενο Εco/Fin είναι περισσότερο από επιβεβλημένη και ότι όλα θα κριθούν από το αν θα συγκληθεί για τον λόγο αυτόν και με τη συγκεκριμένη θεματολογία έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό όμως που γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση είναι ότι η ενδεχόμενη απόφαση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου θα σημάνει δραματική μετατόπιση της ευθύνης για τη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από τον σημερινό, όπως καθορίζεται από το μνημόνιο.

Οι επαφές γίνονται παρασκηνιακά και στόχος της κυβέρνησης είναι κατ΄ αρχάς να μην υπάρχουν διαρροές, οι οποίες στο παρελθόν κόστισαν πολύ (με άνοδο των spreads). Πέραν αυτού, ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί να εμφανίζεται η Ελλάδα ως «καμένη» από την κρίση να εκλιπαρεί για την έκδοση ευρωομολόγων. Για τον λόγο αυτόν επιχειρείται ήδη μια υπερκομματική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βολιδοσκοπούνται οι διαθέσεις προσωπικοτήτων του δεξιού χώρου, που είτε έχουν εκφραστεί υπέρ του ευρωομολόγου είτε δεν έχουν απορρίψει την ιδέα.



tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: