Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ψίθυροι για πρόωρες στη σκιά του μνημονίου

Παρά τις διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας δεν αποκλείεται να στηθούν κάλπες σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής ή αποτυχίας στους οικονομικούς στόχους।

Την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους πως έχει μπροστά της μία καθαρή τριετία δουλειάς, οι ψίθυροι για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο πληθαίνουν. Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου και τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών πως εκλογές θα γίνουν μονάχα σε περίπτωση ανωμαλίας.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις με υπουργούς και επιτελείς, με ζητούμενο την αποτελεσματικότερη προώθηση του κυβερνητικού έργου.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις με υπουργούς και επιτελείς, με ζητούμενο την αποτελεσματικότερη προώθηση του κυβερνητικού έργου.


Προφανώς ο Γ. Ραγκούσης εννοούσε πολιτικής, αν παραδείγματος χάριν η κυβέρνηση έχανε κάποια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Υπουργοί και βουλευτές, όμως, προσθέτουν δύο ακόμη περιπτώσεις: κοινωνικής αναταραχής και αποτυχίας στους οικονομικούς στόχους.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, από την πλευρά τους, δείχνουν έναν ιδιαίτερο φόβο προς το τυχαίο. Προς ένα γεγονός που θα βγάλει τη χώρα από τη σχετική κοινωνική ηρεμία με την οποία έχει περάσει μέχρι στιγμής το μνημόνιο.

Υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συνηγορούν η αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση και η πολυδιάσπαση του χώρου της Αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στα πιο δύσκολά του, παραμένει αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Για ορισμένους από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι η ευκαιρία να αποτυπωθεί στην κάλπη το νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Στα επιχειρήματα όσων ζητούν να στηθούν κάλπες τώρα, η απάντηση είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και με τον νόμο Παυλόπουλου. Δηλαδή, χωρίς έξοδα, με απόλυτο προβάδισμα στις επιλογές του πρωθυπουργού και με την πλειοψηφία εξασφαλισμένη. Στον βαθμό, τουλάχιστον, που οι δημοσκοπήσεις της περιόδου αποτυπωθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Τις ξορκίζουν.
Αντίθετα, τις κάλπες ξορκίζουν όσοι έχουν στα χέρια τους την ευθύνη της οικονομίας. Ξέρουν ότι κάθε αποσταθεροποίηση του ήδη εύθραυστου κρατικού μηχανισμού μπορεί να αποβεί μοιραία για το μνημόνιο και το πρόγραμμα σταθερότητας.

Επιπλέον, αρκετά στελέχη θέτουν θέμα αξιοπιστίας. Δηλώνουν ότι οι πολίτες μπορεί να μας τιμωρήσουν θεωρώντας πως τους εκβιάζουμε και πάλι. Ανησυχούν πως αν στηθούν κάλπες τίποτε δεν είναι διασφαλισμένο. Ως επιχείρημα χρησιμοποιούν την επίδοση του Β. Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής, όπου από μονοψήφιος βρέθηκε πάνω από το 40%.

Τα κορυφαία στελέχη είναι διχασμένα. Ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί αδιανόητη κάθε συζήτηση για κάλπες, ενώ ο Χ. Καστανίδης πιστεύει πως η κυβέρνηση χρειάζεται ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης, γιατί άλλαξε πολιτική σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Υπέρ των εκλογών ήταν ο Γ. Ραγκούσης σε περίπτωση που δεν ήταν καλό το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Το δίλημμα που εμπνεύστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, όμως, έπιασε και οι κάλπες του περασμένου Νοεμβρίου έβγαλαν την κυβέρνηση από το εκλογικό δίλημμα που η ίδια είχε θέσει. Τώρα ο Γ. Ραγκούσης πιστεύει πως είναι η ώρα η κυβέρνηση να δείξει στους πολίτες τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Τις εκλογές ούτε τις εύχεται ούτε τις απεύχεται ο Θ. Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφωνεί με τον πρωθυπουργό πως το θέμα των πολιτικών εξελίξεων είναι κάτι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλειστεί. Με τον υπουργό Εσωτερικών συμφωνεί ο Δ. Ρέππας, ενώ ο Χ. Παμπούκης ανήκει στην ομάδα των στελεχών που κρατά το θέμα των εκλογών στο τραπέζι. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει σε όλους ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η προώθηση του κυβερνητικού έργου και του ευρωομολόγου.

Οταν είναι στην Αθήνα βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις με επιτελείς και υπουργούς και όταν είναι στο εξωτερικό προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για να υπάρξει μια κοινή αντίδραση της ΕΕ στην επίθεση των κερδοσκόπων. Από εκεί και πέρα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κατάσταση ομηρείας. «Εγώ δεν θα γίνω Καραμανλής» είναι η φράση που του αποδίδεται και την οποία έχει αποκαλύψει το «Εθνος». Ο πρωθυπουργός, όπως έδειξε και η διαγραφή του στενού του φίλου και συνεργάτη Β. Παπαχρήστου, έχει αποδείξει ότι δεν θα συμβιβαστεί.

«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, εγώ ανέλαβα τις δικές μου και σε εμένα δεν αρέσει η πολιτική που κάνω, αλλά διασφαλίζουμε τους μισθούς των Ελλήνων και την αξιοπιστία της Ελλάδας» είναι το δόγμα του Γ. Παπανδρέου.

Εσωκωμματικές ισορροπίες
Σιγουριά για Βαγγέλη, στο... μικροσκόπιο οι βενιζελικοί

Το ερώτημα πού το πάει ο Βαγγέλης επανήλθε και πάλι στο επίκεντρο των εσωκομματικών συζητήσεων στο ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος είναι πως ο υπουργός Αμυνας επέλεξε την εορταστική περίοδο προκειμένου να επαναφέρει στο προσκήνιο τις «ενστάσεις» του για το γερμανικό εκλογικό σύστημα, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και την αναθεώρηση του Συντάγματος γενικότερα.

Παρά την απόσταση που κατέγραψε από τις θέσεις του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έδειξαν ενόχληση. Πιστεύουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος «είναι ο τελευταίος που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα». Επισημαίνουν ότι «ο ίδιος επαίρεται για τη συνδρομή του στη σύνταξη του τελικού κειμένου του μνημονίου και στη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην υλοποίησή του».

Αρτια συνεργασία.
Επιπροσθέτως αναφέρουν και την άρτια συνεργασία του με στελέχη του παπανδρεϊκού περιβάλλοντος, όπως ο Χ. Παμπούκης. Θεωρούν ότι «ως σοβαρός παίχτης, που είναι, ξέρει ότι το μέλλον του περνά μέσα από την επιτυχία ή την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ».

Παρότι λένε μόνο καλά λόγια για τον υπουργό Αμυνας, οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου παραμένουν καχύποπτοι σε ό,τι αφορά τις προθέσεις άλλων στελεχών που τον υποστήριξαν στη μάχη της διαδοχής το 2007. Σε αυτό το σημείο σημειώνουν το άνοιγμα του βηματισμού του Αν. Λοβέρδου, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει δείξει να έχει ηγετικές τάσεις για τη μετά Παπανδρέου εποχή.

Ως θερμό επεισόδιο μεταξύ των πρώην «συνεργατών» στο Μέγαρο Μαξίμου κατέγραψαν τη δημόσια διαφωνία Βενιζέλου - Λοβέρδου για τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ένστολων. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις του Ευ. Βενιζέλου για την οικονομική πολιτική, στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου εξακολουθούν να τον θεωρούν σύμμαχο.

Πιστεύουν πως «αυτήν την τετραετία ο Γιώργος και ο Βαγγέλης θα τη βγάλουν μαζί».

Η μόνη περίπτωση που αφήνουν να υπάρξει σύγκρουση είναι να μεσολαβήσει κάποια αιφνίδια αλλαγή στρατηγικής του υπουργού Αμυνας, την οποία δεν έχουν καταγράψει ως ενδεχόμενο μέχρι στιγμής οι αναλύσεις των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει σε όλους πως είναι στρατευμένος στην προσπάθεια της χώρας να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης. «Σε αυτήν την πορεία θα συμμετέχω με το έργο και τις απόψεις μου», είναι η επωδός του.

Ανασχηματισμός

Δεδομένου ότι τον Μάρτιο θα «γίνει ταμείο» σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι και όσοι ποντάρουν σε νέο ανασχηματισμό.

  • Είτε ανασχηματισμό προσδοκίας, σε περίπτωση που τα πράγματα στην οικονομία και την Ευρώπη πάνε καλά, είτε διαχείρισης της κρίσης, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σε όλους τους στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές.
  • Αν και από το Μαξίμου κόβουν κάθε σχετική συζήτηση, γνωρίζουν πως είναι κάτι που μπορεί να απαιτηθεί. Γιατί υπάρχουν υπουργοί όπως οι Μπιρμπίλη και Χρυσοχοΐδης, από τους οποίους εξαρτάται μεγάλο μέρος της οικονομικής προσπάθειας, αν και «όλα τα λεφτά βρίσκονται στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου».
  • Ανασχηματισμό μπορεί να προκαλέσει και μία κρίση με τον? απρόβλεπτο Θ. Πάγκαλο. Ο πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει ότι έχει στο μυαλό του μονάχα το κυβερνητικό έργο, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν θα διαταράξει τις ισορροπίες αν κρίνει πως η παρέμβασή του είναι απαραίτητη.

Καταλύτης εξελίξεων τα έργα και τα λόγια τους

Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να έχει πάρει επάνω του το ευρωπαϊκό παιχνίδι, αλλά οι αποστολές που έχει αναθέσει στους υπουργούς του πίσω στην Αθήνα είναι κρίσιμες για την επιτυχία ή την αποτυχία της κυβέρνησης.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο πρωθυπουργός τα πόνταρε όλα επάνω του. Ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλει εκλογές για να μη διαταραχθεί η προσπάθεια στην οικονομία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ
Από τον έμπειρο πολιτικό, υπεύθυνο για τον τομέα των υποδομών, ο πρωθυπουργός περιμένει να ξεμπλοκάρει τα έργα. Να στηθούν ξανά στη χώρα εργοτάξια.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Μετά την τρομοκρατία, το στοίχημα της ανάπτυξης φαντάζει γι' αυτόν πιο τρομακτικό. Από τις επιδόσεις του εξαρτάται μεγάλο μέρος της οικονομικής προσπάθειας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Υστερα από αρκετό καιρό έγινε ξανά εσωκομματικό θέμα. Η αντιπολίτευση και οι άσπονδοι φίλοι του στο ΠΑΣΟΚ εισηγούνται στον Γ. Παπανδρέου την αντικατάστασή του.

ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ
Κυβέρνηση και οικονομία αναμένουν τις επενδύσεις. Ο υπουργός Επικρατείας έχει να κάνει πολλά για να μη μείνει το fast track στα χαρτιά.

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Η επένδυση του πρωθυπουργού στο πρόσωπό της είναι τεράστια. Το χαρτοφυλάκιό της είναι στο μικροσκόπιο και ο Γ. Παπανδρέου περιμένει τις «αποδόσεις» της.

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
Επιμένει πως η χώρα χρειάζεται εκλογές. Πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επιδιώξει τη νομιμοποίηση της πολιτικής του με νέα λαϊκή εντολή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: