Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τι απαντά η ΠΑΣΕΓΕΣ για τον έλεγχο



Την αντίδραση της ΠΑΣΕΓΕΣ προκάλεσε το αίτημα του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου για τη διενέργεια ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011 στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με αντικείμενο τη λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε σχέση με τα αναφερόμενα σε σημερινό (26.9.2012) Δελτίο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, δηλώνονται τα εξής:

Ο οικονομικός έλεγχος της ΠΑΣΕΓΕΣ από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και τους Ελεγκτές που επικαλείται το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, είχε ήδη ζητηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ, πριν από ένα έτος περίπου, με επιστολή της προς την τότε Πολιτική Ηγεσία, με την οποία ζητήθηκε ο άμεσος έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της Συνομοσπονδίας για το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, ώστε να μην αιωρούνται υπονοούμενα. Τονίζεται επίσης ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη υποβάλλει στο Υπουργείο, από τις αρχές Ιουλίου 2012, πλήρη φάκελο με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, περιλαμβάνοντας ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσεως, τα οποία όπως είναι γνωστό ελέγχονται και υπογράφονται από ορκωτούς λογιστές.

Με ικανοποίηση συνεπώς γίνεται δεκτός κάθε είδους οικονομικός έλεγχος από την πλευρά του Υπουργείου και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Πρώτο, για να αποδοθεί και με την επικύρωση του ίδιου του Υπουργείου η χρηστή διαχείριση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και για να σταματήσει κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό. Δεύτερο, για να καταγραφεί με απόλυτη σαφήνεια η ανταποδοτικότητα της εισφοράς που καταβάλουν οι ίδιοι οι αγρότες για την οικονομική ενίσχυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία εισπράττεται και αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ, αποτελώντας έτσι ένα πόρο που είναι απόλυτα ουδέτερος δημοσιονομικά. Υπογραμμίζεται ότι η ανταποδοτικότητα αυτή συνδέεται άμεσα και στενά με την παροχή υπηρεσιών προς όλους τους αγρότες, ζήτημα που έχει καταγραφεί εντός και εκτός της χώρας.

Κρίνεται επίσης αναγκαίο να διευκρινισθεί ότι οι δαπάνες λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ καλύπτονται εξολοκλήρου από τις συνδρομές των μελών της και από τους αυτοτελείς της πόρους, χωρίς να δεσμεύουν ούτε ένα ευρώ από την οικονομική της ενίσχυση.

Θα θέλαμε τέλος να διαβεβαιώσουμε τον κύριο Υπουργό ότι διαθέτουμε εξίσου, αν μη τι άλλο, αυξημένη ευαισθησία ως προς τη διαχείριση των πόρων του Ελληνικού λαού, αλλά και ειδικότερα των συνεταιρισμένων και μη αγροτών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: