Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια κατά των υπό ανακοίνωση μέτρων

Γενική απεργία


Εικόνα από τη συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Ογκώδη συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε ολόκληρη τη χώρα κατά του πακέτου μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Στην Αθήνα οι πορείες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμιων σωματείων, ΠΑΜΕ και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχαν σαν τελικό προορισμό το Σύνταγμα.

Επί ποδός βρίσκονταν από νωρίς οι αστυνομικές δυνάμεις στο Σύνταγμα, ενώ στο προαύλιο της Βουλής στήθηκε ο σιδερένιος φράχτης. Προληπτικές προσαγωγές από Δάφνη και Ζωγράφου. Στο Εργατικό Κέντρο η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

  • Από τη 1 το μεσημέρι τα μπλοκ της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των φαρμακοποιών έφτασαν μπροστά στη Βουλή.
  • Το μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια από όπου πραγματοποίησε τη δική του πορεία στο Σύνταγμα.
  • Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η διαδήλωση του ΠΑΜΕ με αφετηρία την Ομόνοια και κατάληξη την πλατεία Συντάγματος -με μεγάλη συμμετοχή.
  • Τα τελευταία μπλοκ πέρασαν από την πλατεία συντάγματος λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.
18 φωτογραφίες

«Προληπτικές» προσαγωγές έγιναν νωρίτερα στη Δάφνη και στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου. Η αστυνομία αναφέρει ότι προσήχθησαν νεαροί που θεωρήθηκαν ύποπτοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσαχθέντες είναι μέλη τοπικών ανοιχτών συνελεύσεων και είναι περίπου 30. Υπάρχουν καταγγελίες ότι η αστυνομία έχει εμποδίσει ομάδες πολιτών σε προσυγκεντρώσεις να κατέβει στο κέντρο.

Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Δύο διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

Η πρώτη ξεκίνησε από το τον χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ).

Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα.

Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, και του προέδρου της ΕΔΟΘ Πέτρου Κετικίδη. Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων.

Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι συνδικαλιστές θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε.

Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, έξω από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και αυτή η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Στις δύο πορείες κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της τρόικας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους έκαναν επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Μια Τρίτη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκαναν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης έκαναν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και θα προχωρήσουν σε νέα από τις 8μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Ξεχωριστές πορείες και στο Ηράκλειο
Με δυό χωριστές συγκεντρώσεις και μεγάλη συμμετοχή στη γενική απεργία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου στις κινητοποιήσεις.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πορεία η οποία χαρακτηρίστηκε από τους οργανωτές της ως η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, ξενοδοχοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι με συνθήματα και πανό, ακόμη και πάνω σε τρακτέρ με μαύρες σημαίες, διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα μέτρα.

Επιπλέον, αρκετά καταστήματα του Ηρακλείου έκλεισαν για λίγες ώρες, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην κινητοποίηση.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: