Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Επέλαση "κολλητών" στις εφορίες

Οι συντεχνίες αμφισβητούν στην πράξη το νόμο Ραγκούση

http://img.protothema.gr/9577FF4C19FF4A397EF9791E2EBFEB31.jpg
Έκτακτο υπηρεσιακό συμβούλιο για να προλάβουν τις αλλαγές και το αντικειμενικό σύστημα, που προβλέπει ο νέος νόμος Ραγκούση για τις θέσεις των διευθυντών στο δημόσιο πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Η αιφνιδιαστική συνεδρίαση είναι αμφίβολο εάν γίνεται σε γνώση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ έχει προκαλέσει την ενόχληση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Γεωργακόπουλου, ο οποίος το πληροφορήθηκε περίπου κατά τύχη.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης, αλλά και το αποκαλυπτικό των πραγματικών προθέσεων, όσων αποφάσισαν την έκτακτη σύγκληση του υπηρεσιακού συμβουλίου, είναι το γεγονός ότι επί τετράμηνο πολλές εφορίες έμεναν ακέφαλες ακριβώς γιατί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επικαλούνταν ότι υπάρχει καθυστέρηση της νομοθετικής ρύθμισης, στην οποία έπρεπε να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Και ενώ το νομοσχέδιο όχι μόνο κατατέθηκε και άρχισε να συζητείται στη Βουλή, αλλά και ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα, ξαφνικά οι αρμόδιοι παράγοντες «ανακάλυψαν» ότι μπορούσαν να καλύψουν τα κενά, χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα αυτά τα κενά θεωρήθηκαν υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για τη δυσλειτουργία των εφοριών και τη συνεπακόλουθη υστέρηση των εσόδων του κράτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων, που γνωρίζουν τα πράγματα, οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο του Γιάννη Ραγκούση, με την αντικειμενική επιλογή των διευθυντών και χωρίς την παρέμβαση των κομματικών κυκλωμάτων, προκάλεσε τη δυσφορία σε όσους ήλπιζαν ότι θα ήλεγχαν το δίκτυο των εφοριών και όλο τον εισπρακτικό μηχανισμό. Για να προλάβουν λοιπόν ενοχλητικές και μη αρεστές προαγωγές στελεχών σπεύδουν τώρα να συμπληρώσουν, έστω και την ύστατη ώρα τα κενά με «εκλεκτούς», αδιαφορώντας ακόμη και για την ουσία της πρωτοβουλίας, που ανέλαβε η κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμενικού συστήματος διάρθρωσης των υπηρεσιών, κόντρα στις όποιες συντεχνιακές λογικές των «κολλητών».

Την πρόσκληση απηύθυνε μόλις την περασμένη Τετάρτη προς τα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου (Ζωή Λεπενιώτη, Κωνσταντίνο Κάρμα, Χαράλαμπο Νικολακόπουλο, Σωτήρη Αθανασούλη) ο πρόεδρός του Γιώργος Χατζάκης. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 9.30 το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο της Καραγεώργη Σερβίας.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: