Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ορκίσθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ορκίσθηκε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για την δεύτερη προεδρική του θητεία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Κάρολο Παπούλια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η υποβολή των συγχαρητηρίων από τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον αρχιεπίσκοπο θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Τετάρτη.

Υποδεχόμενος ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ρωτήθηκε πως πήγε το ταξίδι στις ΗΠΑ- Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε "πολύ καλά κ. πρόεδρε".

Η πανηγυρική τελετή παρουσία των μελών της κυβερνήσεως, όλων των πολιτικών αρχηγών, με κατάμεστα τα διπλωματικά θεωρεία, τα έδρανα των ανωτάτων κρατικών λειτουργών και τα θεωρεία του κοινού, ξεκίνησε στις 11.30 με τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη να αναγιγνώσκει την προσφώνηση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου κατά την εκλογή του κ. Παπούλια στις 3 Φεβρουαρίου και την αντιφώνηση του Προέδρου.

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής βρίσκονταν ήδη στην κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να υποδεχθούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εισήλθαν συνοδεύοντας τον αρχηγό του κράτους στις 12 παρά 10, υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ανέπεμψαν δεήσεις και ακολούθησε η ορκωμοσία του Προέδρου ενώ περιστοιχιζόταν από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. «Άξιος- άξιος» φώναζαν και χειροκροτούσαν όρθιοι οι βουλευτές. Στη συνέχεια υπεγράφησαν τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας κατά σειράν από τον κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, το πρόεδρο της Βουλής και τον αρχιεπίσκοπο.

Η τελετή τελείωσε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χαιρετά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ο Κ. Παπούλιας επανεξελέγη, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, στις 2 Φεβρουαρίου, με 266 ψήφους υπέρ και 32 "παρών". Υπέρ της επανεκλογής του είχαν τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., "παρόντες" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαμβάνει την ένατη προεδρική θητεία από τη μεταπολίτευση, είναι ο τρίτος πρόεδρος, μετά τους Κ. Καραμανλή και Κ. Στεφανόπουλο, που επανεκλέγεται σε δεύτερη θητεία, ενώ κατέχει ο ίδιος το ρεκόρ κοινοβουλευτικής συναίνεσης κατά την πρώτη εκλογή του το Μάρτιο του 2005 με 279 ψήφους.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: