Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ


Απο kathimerini.gr

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Παρίσι «δεν έχει διαφορές απόψεων» με τη Γερμανία, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να βοηθηθεί η Ελλάδα, μετά από συνομιλία που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ...


Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αν είχε έρθει για να «πείσει» την τελευταία να βοηθήσει οικονομικά Αθήνα, ο Φρανσουά Φιγιόν διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες έχουν πειστεί για «την ανάγκη αλληλεγγύης της ζώνης του ευρώ».

«Όλοι έχουμε συμφέρον να είναι σταθερό το ευρώ, να μην υπάρχει καμία απειλή σε ένα νόμισμα που είναι το κοινό μας καλό. Δεν υπάρχει καμία διαφορά απόψεων», διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε και πάλι την ικανοποίησή της που η Αθήνα «ενήργησε με μεγάλη αποφασιστικότητα στο πρόγραμμα λιτότητας» για τη μείωση των κρατικών δαπανών. Επανέλαβε επίσης την υποστήριξή της στην αρχή της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) για να βοηθήσει τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ επανέλαβε ότι αυτό θα απαιτούσε μια «αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών», ένα σημείο για το οποίο η Γαλλία είναι επιφυλακτική.

«Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να εκπονηθούν από ειδικούς, αλλά το ΕΝΤ είναι κατά κάποιον τρόπο στο τέλος μιας σειράς κυρώσεων, κατά τη γνώμη μου, αναγκαίων για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων. Και η κυριότερη απαίτηση είναι να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβεί ξανά μια τέτοια κατάσταση», «επανέλαβε η Μέρκελ.

«Έχουμε συμφωνήσει (να πούμε) ότι υπάρχουν κυρώσεις πιο αποτελεσματικές από άλλες. Κυρώσεις που θα είναι σωφρονιστικά πρόστιμα δεν είναι προφανώς αποτελεσματικές» για χώρες όπως η Ελλάδα, που είναι ήδη υπερχρεωμένες, πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: