Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας γιατρός, ένας ασθενής, 10 συνταγές και 20 διαφορετικά φάρμακα τον μήνα!

Ελλάς το μεγαλείο σου…


http://img.protothema.gr/4960EE21BAEAFFB6C3B725F42F19894A.jpg
Στοιχεία σοκ φέρνει στο φως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την οποία ελπίζεται να μπει φραγμός στις αλόγιστες φαρμακευτικές δαπάνες, που αποτελούν βόμβα στα οικονομικά των ταμείων.

Ενδεικτικό της σπατάλης που γινόταν στο παρελθόν είναι ότι προσδοκάται εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ετησίως παρότι στο σύστημα έχει ενταχθεί μόνο το στο 20% των ασφαλισμένων.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη σε ημερίδα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εμφανίζουν γιατρούς που συνταγογραφούν για τον ίδιο ασθενή, περισσότερες από 10 συνταγές ανά μήνα με 20 διαφορετικά φάρμακα.

Σε ίδια συνταγή επίσης έχουν συνταγογραφηθεί περισσότερα του ενός διαφορετικά φάρμακα, που ενδείκνυνται όμως για την ίδια πάθηση κι ενώ ο ασθενής θα έπρεπε να λαμβάνει μόνο ένα...

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν το μέγεθος της σπατάλης από την υπερσυνταγογράφηση και την πολυφαρμακία.

Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη στον ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ενταχθεί το σύνολο του ΙΚΑ 300 Κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα.

Οι δαπάνες στο ταμείο του δημοσίου ( ΟΠΑΔ) για παρακλινικές εξετάσεις έχουν μειωθεί κατά 40% με τον ηλεκτρονικό έλεγχό ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει μειωθεί από 140 σε 80 ευρώ.

Το 2010, η φαρμακευτική δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασε τα 4,5 δισ. ενώ φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3 δισ. 334 εκατομμύρια ευρώ, στόχος που σύμφωνα με τη γενική γραμματέα κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα δείχνει να είναι εφικτός.

Όσο για το 2012, η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο και να φτάσει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: