Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μετά την έκθεση για το χρέος

Μετά το «άδειασμα» Βενιζέλου

Αθήνα
Παραιτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλλα Μπαλφούσια μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκθεση για τον εκτροχιασμό του χρέους, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».

Η κ. Μπαλφούσια είχε προηγουμένως μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, κατά την οποία του ανακοίνωσε την απόφασή της.

Το θέμα ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής της έκθεσης για το χρέος. Σύμφωνα με την έκθεση, η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ υπάρχει και αδυναμία εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ακόμη σημειώνεται ότι η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ ζητούσε έγκαιρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου για να περιοριστεί η -ούτως ή άλλως δεδομένη- απόκλιση του ελλείμματος από τους στόχους.

Σχολιάζοντας την έκθεση ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού έχουν έλλειψη εμπειρίας, η οποία τα εμπόδισε να συντάξουν μια έγκυρη έκθεση.

«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.


»Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.

»Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του σχολίασε ότι «αυτή τη δομή στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βουλής την αποφασίσαμε η δική μας κυβέρνηση και η παρούσα προεδρία και το λέω αυτό γιατί έχει την αξία του, εμείς θέλουμε θεσμούς οι οποίοι να λειτουργούν, να ελέγχουν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίμαχη έκθεση «δεν μπορεί να αποδώσει ακριβή αποτύπωση, επειδή αγνοεί δυο παραμέτρους: την μείωση του ύψους των επιτοκίων και το 'κούρεμα' του χρέους που προβλέπονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

Τι είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού

Το Γραφείο Προϋπολογισμού θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2010. Είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον προϋπολογισμό, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα και δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών, την υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Επίσης, αναλαμβάνει την σύνταξη και υποβολή εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκδίδει τακτικές τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, καθώς και εκθέσεις επί οποιουδήποτε ζητήματος τεθεί εγγράφως υπόψη του από τον Πρόεδρο της Βουλής ή από τους Προέδρους των παραπάνω κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ επικεφαλής του «τοποθετείται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς, που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Γραφείου».

Ποια είναι η Στέλλα Μπαλφούσια

Η διδάκτωρ Οικονομικών και ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Στέλλα Μπαλφούσια είναι επικεφαλής του εν λόγω Γραφείου από τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από πρόταση του Φ. Πετσάλνικού, η οποία έγινε ομοφώνως αποδεκτή στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Είναι απόφοιτος της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Στο ΚΕΠΕ είναι υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και προβλέψεων από το 2003. Επίσης, είναι μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 2009 μετείχε στην επιτροπή για τον έλεγχο των δημοσιονομικών του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΝΔ: «Αδιέξοδη η πολιτική της κυβέρνησης»

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η παραίτηση της κ. Μπαλφούσια. «Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι 'ξεμπροστιάζουν' την αδιέξοδη πολιτική τους» δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Παράλληλα, εξέφρασε την απορία γιατί η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την οικονομία.

«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη; Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά» κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: