Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Φιλιππίδης: Στο τουρκικό δικαστήριο εντός 48 ωρών...



crimenet.gr

 Έρρικα Βαλλιάνου

Ταχύτατες είναι οι εξελίξεις στο θέμα του Άγγελου Φιλιππίδη για την έκδοση του από την Τουρκία. Το πρωί έφυγαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μεταφρασμένα όλα τα δικαστικά έγγραφα βάσει των οποίων... ζητείται η έκδοση του για την υπόθεση του ΤΤ.



Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης παρέλαβε τα έγγραφα και το κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης που τον κατηγορεί για απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για τα επισφαλή δάνεια που δόθηκαν επί των ημερών του στο ΤΤ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Τουρκία εντός 48 ωρών η υπόθεση του θα παραπεμφθεί στο τουρκικό δικαστήριο για την τελική απόφαση και κοντά του θα βρίσκονται εκτός από την Τουρκάλα συνήγορο του και ο δικηγόρος του Θανάσης Βαρλάμης που θα ταξιδέψει από την Ελλάδα.

Η πλευρά Φιλιππίδη επιμένει ότι δε θα καταθέσει καμία ένσταση και θα επαναλάβει ότι θέλει να εκδοθεί στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ενώπιον του ανακριτή.

Στο μεταξύ, νέο γύρο διώξεων σε βάρος τριών επιχειρηματιών για τη δεύτερη παρτίδα επισφαλών δανείων που έδωσε το ΤΤ προετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές. Τα επισφαλή δάνεια έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί στο συμπληρωματικό πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος.

Μάλιστα, ο ένας από τους τρεις επιχειρηματίες, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, είναι πιο κοντά στο κατώφλι του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί. Η νέα έρευνα για τις δανειοδοτήσεις του ΤΤ αφορά κεφάλαια άνω των 104 εκατ. ευρώ που πήραν τρεις εταιρίες ακινήτων από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2009.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πόρισμα καταλογίζει στη διοίκηση του ΤΤ μια σειρά αιτιάσεων. Συγκεκριμένα, ότι δεν ζήτησε προσωπικές εγγυήσεις, δεν ζήτησε με σαφήνεια τον σκοπό την συγκεκριμένης επένδυσης, δεν παρακολούθησε τη διάθεση των κεφαλαίων, ενώ η αξιολόγηση κινδύνου που έκανε σε τουλάχιστον μια περίπτωση ήταν ανεπαρκής.

Στο κείμενο του πορίσματος γίνεται λόγος για την περίοδο χάριτος που προέβλεπαν οι επίμαχες συμβάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με κεφάλαια από μισθώματα των ακινήτων, τα οποία όμως μέσω εμβασμάτων χρησιμοποιήθηκαν τελικώς για την ίδρυση θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών βρίσκονται τραπεζικοί λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία όσων έχουν ήδη κατηγορηθεί για την υπόθεση του ΤΤ. Υπό έρευνα, εξάλλου, βρίσκεται και η εταιρία του Α.Φιλιππίδη στο Μαυροβούνιο που είχε συστήσει με τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της τράπεζας Μάριο Βαρώτση.

Συνεχίζονται οι έρευνες για το ζεύγος Γριβέα

Οι διωκτικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τα ίχνη του ζεύγους Γριβέα- Βάτσικα. Ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του ελέγχονται για τη λήψη σειράς επισφαλών δανείων. Το ανδρόγυνο δεν βρίσκεται στην Ελλάδα και η αστυνομία ερευνά τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν οι μετακινήσεις του ζεύγους σε χώρες που δεν έχουν υπογράψει το διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Οι συνήγοροι των επιχειρηματιών φέρονται να έχουν καταθέσει στην εισαγγελία την πρόθεσή τους να εμφανιστούν υπό την προϋπόθεση να μην συλληφθούν, κάτι που όπως σημειώνουν οι δικαστικές πηγές δεν γίνεται αποδεκτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: