Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Στο Βερολίνο στις 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός

Επίσημη πρόσκληση από Μέρκελ

Σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να επισκεφτεί το Βερολίνο στις 5 Μαρτίου, έπειτα από επίσημη πρόσκληση της Ανγκελα Μέρκελ.


Το ραντεβού οριστικοποιείται λίγες ώρες μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου σε εφημερίδα της χώρας της, κατά την οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της «που ο Γιώργος Παπανδρέου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αποκάλυψε την κατάσταση και διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της χώρας του να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα. Η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές θα εξαρτηθεί από το αν θα υλοποιηθεί η εξυγίανση του προϋπολογισμού κατά 4% του ΑΕΠ».

Τις ημέρες αυτές μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου γίνεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ όπου συζητούνται τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση και η βοήθεια που θα προσφέρει η Γερμανία, επιβραβεύοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

Η κυρία Μέρκελ, κατά πληροφορίες, βρίσκεται σε δίλημμα εάν πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα: Αποφεύγει να πει ρητά ότι το Βερολίνο θα δανειοδοτήσει την Αθήνα, ανησυχώντας μήπως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε περίπτωση που προβλήματα αντίστοιχα με αυτά της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίσουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο φαίνεται ότι καταλήγει σε μία φόρμουλα να βοηθήσει την Ελλάδα με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει λάβει τα μέτρα που ζητά το Βερολίνο.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: