Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Χοντρό παζάρι με τα φωτοβολταϊκά

Θέλουν καλύτερες τιμές οι παραγωγοί

Χοντρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φωτοβολταϊκών, με αντικείμενο τις τιμές πώλησης της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρισμού.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία είχε την προηγούμενη εβδομάδα αιφνιδιάσει, θέτοντας προς ολιγοήμερη διαβούλευση σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις προβλεπόμενες από τον ισχύοντα νόμο, τιμές, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο βελτίωσης της τιμολόγησης στην διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του χώρου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, κ. Χ. Καλυβιώτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, κ. Κ. Δανιηλίδης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Ελλάδας κ. Σ.Παπαλεξίου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών κ. Δ.Κοπελούζος.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τόνισαν ότι η εξέλιξη που συνεπάγεται μείωση των τιμών για τους επόμενους 18 μήνες, σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100 κιλοβάτ, καθώς και για τους επόμενους 30 μήνες, σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος, θα οδηγήσει στην ακύρωση παρά πολλών επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μπιρμπίλη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα νέα χαμηλότερα τιμολόγια να ισχύσουν κλιμακωτά – όπως ακριβώς συμβαίνει με την προβλεπόμενη από τον νόμο του 2009 αποκλιμάκωση - ώστε τουλάχιστον να μην επηρεαστούν οι επενδύσεις οι οποίες έχουν λάβει άδεια, αλλά δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις πώλησης με τον ΔΕΣΜΗΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού και αποζημιώνει τους παραγωγούς.

Πάντως η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης της τιμής της κιλοβατώρας με το ύψος της επιχορήγησης της επένδυσης, εφ΄όσον αυτή εντάσσεται στον αναπτυξιακό νόμο, σε μία διατύπωση που “διαβάζεται” ως πρόθεση του υπουργείου είτε να παρέχει μεγαλύτερες τιμές σε όσα σχέδια δεν τυγχάνουν επιδότησης είτε και να χορηγεί τις επιδοτήσεις σε βάθος χρόνου – δεδομένης και της ταμειακής στενότητας – δηλαδή στην διάρκεια ισχύος της 20ετούς σύμβασης που υπογράφουν οι παραγωγοί.

Σημειώνεται εδώ ότι η αποκλιμάκωση των τιμών είναι δεδομένη από τον ήδη ισχύοντα νόμο, καθώς και τα κόστη παραγωγής έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και καθώς τα φωτοβολταϊκά γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη, με χαρακτηριστικό ότι η παραχθείσα από αυτά ηλεκτρική ενέργεια εννιαπλασιάστηκε πέρσι σε ετήσια βάση,

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: