Συνταγές ΔΝΤ και ΟΟΣΑ
Το σχέδιο αυτό προτείνει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο ΟΟΣΑ συστήνει περικοπές στην αποζημίωση απολύσεως και στους κατώτατους μισθούς, για να φθάσουν σχεδόν στο επίδομα ανεργίας, με στόχο την μείωση του εργατικού κόστους που θα οδηγήσει σε περιορισμό της ανεργίας.
Παράλληλα το ΔΝΤ, στην εαρινή έκθεση για την διεθνή οικονομία, θεωρεί αναγκαία για τη χώρα μας μια νέα αύξηση των φόρων, ή και περεταίρω μείωση των δημοσίων δαπανών θα βοηθήσουν την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Τονίζει όμως, όπως και ο ΟΟΣΑ, ότι αμέσως μόλις επιτευχθεί μείωση των δημοσιονομικών στόχων, θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ώστε να μην βυθιστεί σε μόνιμη ύφεση η ελληνική οικονομία.
Στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανεργία στην Ελλάδα θα ξεπεράσει, την τρέχουσα διετία, ακόμα τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Θα διαμορφωθεί φέτος στο 14,8% και θα εκτιναχθεί στο 15% το 2012.
Σφαγή στις ΔΕΚΟ
Στο ίδιο μήκος και η κυβέρνηση, που φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει ακόμα και ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, εάν δεν καταφέρει να περάσει και τις νέες περικοπές που σχεδιάζει σε μισθούς επιδόματα και λειτουργικό κόστος.
Αν και τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του έτους δείχνουν ότι οι ζημιές σε 18 ΔΕΚΟ περιορίστηκαν έως και 61%, κυρίως λόγω των περικοπών στα μισθολογικά η κυβέρνηση, με το νέο πακέτο μέτρων θα βάλει στο στόχαστρο
• τα "ρετιρέ" των αμοιβών
• τα μπόνους των στελεχών
• το λειτουργικό κόστος
ενώ θα επιδιωχθεί και αύξηση τιμολογίων και εσόδων των δημοσίων επιχειρήσεων.
Μέσα σε ένα χρόνο τα έξοδα σε 18 ΔΕΚΟ μειώθηκαν κατά 36% λόγω
• μείωσης κατά 30% το 2011 των δαπανών μισθοδοσίας,
• μείωσης των διαφόρων λειτουργικών εξόδων κατά 69%
Στο αντίποδα όμως οι ίδιες ΔΕΚΟ εμφανίζουν την ίδια περίοδο μείωση των συνολικών εσόδων κατά 16%, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο μεγάλο "ψαλίδισμα" των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προβλέψεις
Οι αναλυτές του ΔΝΤ διατυπώνουν και την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση για τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογές, ώστε οι μισθολογικές περικοπές να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αποφυγή νέων απολύσεων.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό -3% (όπως εκτιμάται και στον κρατικό προϋπολογισμό) και ο ρυθμός του ΑΕΠ θα βελτιωθεί στο 1,1% το 2012. Τα στελέχη μάλιστα του ταμείου εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της ύφεσης και σταδιακά θα υπάρξει βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Ως "καύσιμο" για την οικονομία χαρακτηρίζονται οι εξαγωγές καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν σημαντική αύξηση στον ρυθμό τους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ειδικά το 2010.
Παρόλα αυτά το ΔΝΤ εκφράζει έντονες ανησυχίες για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνική οικονομίας, με το έλλειμμα στο τρεχουσών συναλλαγών να εκτιμάται υψηλό, στο -8,2% του ΑΕΠ το 2011και να βελτιώνεται ελαφρά το 2012 στο 7,1%, κάτι που όμως θα απαιτήσει επιτάχυνσης των διαθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς. Στην έκθεση τονίζεται ότι η αύξηση των φορών μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα στο έλλειμμα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας για να ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα.
Στην αντίποδα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,5% και στο 0,5% το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου