Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μισθών, επαναλαμβάνει η κυβέρνηση

Εν όψει της ανακοίνωσης μέτρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διευκρινίζοντας πως «δεν μιλάμε για οριζόντιες περικοπές μισθών, δεν μιλάμε για οριζόντιες αποφάσεις που θα πλήξουν το εισόδημα των πολιτών, αντίθετα κάνουμε αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και είναι πράγματα που είναι και στους προγραμματικούς μας στόχους».

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι ακόμα και σε αυτό το «δαιμονοποιημένο» μνημόνιο υπάρχει μια δρομολογημένη και κοστολογημένη πορεία, ότι η ύφεση είναι αυτή που αναμενόταν και πως, ωστόσο, με την τήρηση των στόχων στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα αρχίσουμε να έχουμε μια θετική πορεία ως χώρα, που σημαίνει ότι μέσα στο 2012 θα μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη, μείωση ανεργίας, αύξηση θέσεων εργασίας που συνδέονται με την ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, κάνουμε όλες τις κινήσεις ώστε να αυξήσουμε την επίδραση αυτών των κινήσεων στα οικονομικά πράγματα της χώρας και ο μεγάλος δανειακός μας στόχος είναι να βγούμε στις αγορές ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε και το προγραμματικό μας έργο πολύ καλύτερα», είπε.

Τόνισε ότι «εμείς δεν ήρθαμε να μείνουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο στόχων και να βάλουμε μπροστά μια πορεία με αυτόματο πιλότο, γιατί έτσι δεν θα πηγαίναμε ποτέ μπροστά», αλλά αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνουμε πρωτοβουλίες όπως αυτή για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εντάσσεται σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό και βάζει την προοπτική της χώρας πιο μπροστά.

«Γι’ αυτό ζητήσαμε και μια μεγαλύτερη εθνική συναίνεση από αυτή που παρέχεται σήμερα, αν παρέχεται, από τις πολιτικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.

Επίθεση στη ΝΔ

«Δεν αφήνουμε τίποτα ‘για αργότερα’, όπως ήταν το αγαπημένο σλόγκαν της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ που εν πολλοίς ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας» είπε και υπογράμμισε ότι μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής η κυβέρνηση οριοθετεί τα δημοσιονομικά θέματα, την ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή, «ώστε συντεταγμένα και με κοινωνική δικαιοσύνη να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί σε ένα ομολογουμένως δύσκολο τοπίο».

Οι αστάθμητο παράγοντες και το ρευστό τοπίο

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά όλες τις δυσκολίες και τις αδυναμίες, «λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας ακόμη και αστάθμητους παράγοντες που δεν είναι ελεγχόμενοι από εμάς».

Ερωτηθείς ποιοι είναι αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο και ρευστό τοπίο και πρόσθεσε πως όσο πηγαίνουμε καλύτερα τόσο περιορίζονται και οι αστάθμητοι παράγοντες και βελτιώνεται η δύναμή μας για να τους ελέγχουμε και να τους αντιμετωπίζουμε.

Είπε ακόμη ότι «υπάρχει ένα διεθνές ρευστό τοπίο» και ότι «η ΕΕ ψάχνει να βρει το βηματισμό της μέσα στην κρίση που περνάμε, πολύ περισσότερο η χώρα μας που μπήκε αθωράκιστη σε μια κρίση που μαθηματικά ερχόταν και που η ΝΔ την απέκρυπτε».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: