Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Δεν μπήκατε στην περαίωση; Περάστε από την Εφορία!

Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι και για τον ΦΠΑ


http://img.protothema.gr/0FE7A5463287296198B861BC5A126375.jpg
Να πιάσει «στον ύπνο» όσους πόνταραν πως θα τη γλιτώσουν από την εφορία επειδή πλησιάζει η παραγραφή των υποθέσεών τους, επιχειρεί η εφορία. Ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Δημήτρης Κουσελάς κάλεσε σε σύσκεψη την Τρίτη τους διευθυντές των 27 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας (που αποφέρουν το 70% των φορολογικών εσόδων στο κράτος), για να τους ζητήσει να εξαπολύσουν φοροκυνηγητό και να εντοπίσουν όσους έχουν οικονομική επιφάνεια αλλά δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Οι έλεγχοι θα γίνουν επί τη βάσει κριτηρίων (μεγάλη ακίνητη περιουσία, χαμηλά εισοδήματα, συνεχόμενες χρήση με ζημία ή κέρδη κατώτερα του επαγγελματικού κλάδου τους, υψηλές επιστροφές ΦΠΑ, μη υποβολή δηλώσεων, αδήλωτη εργασία, μεγάλες επιστροφές φόρου κλπ).

Στο επίκεντρο θα βρεθούν ιδίως όμως, όσοι δεν έχουν κάνει χρήση της περαίωσης και όσοι παραμένουν ανέλεγκτοι επί δεκαετίες. Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου οι ∆ΟΥ θα πρέπει να έχουν εκδώσει και ταχυδρομήσει τα σηµειώµατα περαίωσης στους φορολογουμένους που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθµιση µέχρι και τις 31 ∆εκεµβρίου του 2010.

Όσοι μπήκαν στην περαίωση, μπορούν να καταστρέψουν τα βιβλία τους για τις χρήσεις μέχρι και του 2005, εφόσον καταβάλουν κανονικά τις δόσεις. Θα μπορούν όμως να ελεγχθούν για τις χρήσεις από το 2006 έως και το 2010. Οι υπόλοιποι που δεν εντάχτηκαν στην περαίωση, μπορεί να ελεγχθούν για όλες τις χρήσεις από το 2000 έως και το 2010. Αν μάλιστα παρέλειψαν να υποβάλουν κάποιες δηλώσεις (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΑΠ κλπ), θα ελεγχθούν ακόμα και για την περίοδο 1995-2011.

Οι έλεγχοι στρέφονται και σε όσους δεν είχαν καταβάλει το 2007 Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) αλλά εντοπίστηκαν στη συνέχεια (το 2008) από την υποχρεωτική υποβολή του Ε9, στο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΤΑΚ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιέζει τους εφόρους να εντείνουν τους ελέγχους για μη απόδοση ΦΠΑ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν πολύ µεγάλες επιχειρήσεις µε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που κατέχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Ψηλά στη λίστα είναι και επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν ΦΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο. Θα καλούνται τηλεφωνικά για να προσέλθουν εντός 5 ημερών στην εφορία προκειμένου να καταβάλουν τον φόρο χωρίς πρόστιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: