Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας θα προετοιμάσει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Διήμερο επαφών του Αβ.Λίμπερμαν

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβ.Λίμπερμαν
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβ.Λίμπερμαν (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη και πλήθος επαφών φθάνει την Τετάρτη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκορ Λίμπερμαν. Την παραμονή της αφίξεώς του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέζαμιν Νετανιάχου.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να δημιουργηθεί Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπό την ηγεσία τους και με τη συμμετοχή υπουργών και από τις δύο πλευρές, με σκοπό την εμβάθυνση της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς.

Η πρώτη σύνοδος του νέου αυτού διακρατικού οργάνου προγραμματίζεται να γίνει εντός του επομένου διμήνου και, για το σκοπό αυτό, οι κ.κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών κ.κ. Δ.Δρούτσα, και Αβ.Λίμπερμαν την προετοιμασία του.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η επικοινωνία Ελλάδας - Ισραήλ πυκνώνει, η διμερής συνεργασία αναβαθμίζεται και οι δύο κυβερνήσεις ανταλλάσσουν συχνά επισκέψεις.

Η επίσκεψη γίνεται σε ανταπόδοση εκείνης που πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας.

Οι δύο υπουργοί στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη στις 13.30 αναμένεται να επαναξιολογήσουν τη διμερή συνεργασία, στη συνέχεια της συμφωνίας που είχαν υπογράψει για την απελευθέρωση των πτήσεων τσάρτερ και της συμφωνίας για συνεργασία και ανταλλαγές ανάμεσα στις διπλωματικές ακαδημίες των δύο χωρών.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναμένεται επίσης στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, να συζητήσει θέματα ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο το Ιράν και το Μεσανατολικό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: