Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Παίρνουν αναβολή για Φεβρουάριο τα δύσκολα νομοσχέδια

Για τον Φεβρουάριο μετατίθεται- αναγκαστικά- η ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων για τις αστικές συγκοινωνίες, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την αναδιάρθρωση των φορολογικών μηχανισμών. Η καθυστέρηση είναι επιβεβλημένη λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών, καθώς ακόμη και αν τα τρία κρίσιμα νομοσχέδια παρουσιαστούν σε πρώτη ανάγνωση στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, η διαδικασία διαβούλευσης, συζήτησης στον ΚΤΕ, συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής (και η επανάληψή της), δεν αφήνουν πολλά χρονικά περιθώρια.

Σύμφωνα με τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες ο Ιανουάριος από άποψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών είναι «κλεισμένος» με την ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου και του νόμου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Το γεγονός της καθυστέρησης δημιουργεί προβληματισμό στην κυβέρνηση- και συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου με τους κοινοβουλευτικούς παράγοντες του κόμματος- καθώς θα παρατείνει για σχεδόν ένα μήνα την αναταραχή και την ένταση στους κλάδους των αστικών συγκοινωνιών και σε πολλά από τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Στη συνάντηση αυτή πάντως ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μην υπάρξει «καμία υποχώρηση στις πιέσεις των συντεχνιών» και τόνισε ότι «θα προχωρήσουμε για το δημόσιο καλό». Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς αναβολές, καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις. «Συνεχίζουμε το 2011 τις μεγάλες αλλαγές για την Ελλάδα και τον πολίτη» είπε χθες στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης, ο γραμματέας της ΚΟ κ. Β. Εξαρχος, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. «Προχωράμε με βάση το πρόγραμμά μας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι «κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα επειδή έχουμε σχέδιο» και ότι «μπορεί οι εξελίξεις να μας ανάγκασαν να πάρουμε και αποφάσεις που πόνεσαν».

Ανησυχία για την κοινωνική ένταση
Η ανησυχία για την παράταση της κοινωνικής έντασης όσο θα εκκρεμεί η ψήφιση των νομοσχεδίων ήταν αισθητή, όμως αποκλείστηκε κάθε ενδεχόμενο να επιλεγεί και πάλι η διαδικασία του κατεπείγοντος. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, η ψήφιση των νομοσχεδίων θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο, ακόμη και με εμβόλιμες συνεδριάσεις, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πάμε πάλι σε διαδικασία κατεπείγοντος». Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ότι (και) προς εκτόνωση των εσωκομματικών αντιδράσεων θα συγκληθεί σύντομα η ΚΟ του ΠαΣοΚ (πιθανώς στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας), στην οποία θα δοθεί ο λόγος σε όσους βουλευτές το επιθυμούν. Προφανής στόχος, η παροχή δυνατότητας σε όσους θέλουν να διαφοροποιηθούν να το κάνουν σε ένα θεσμικό όργανο και παρουσία όλων των κυβερνητικών παραγόντων, είτε πρόκειται για πολιτικά, είτε για διαδικαστικά ζητήματα..tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: