Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σχέδιο μετάβασης σε «συνταγματική δημοκρατία» χωρίς τον Μ.Καντάφι, προτείνουν οι γιοι του

Υπό την πίεση της Δύσης

O Σαΐφ αλ-Ισλάμ Ελ Καντάφι
O Σαΐφ αλ-Ισλάμ Ελ Καντάφι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Τη μετάβαση της χώρας σε ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό καθεστώς φέρονται να προτείνουν δύο από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στη χώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται Λίβυους αξιωματούχους, της μετάβασης θα ηγηθεί ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Ελ Καντάφι. Την ίδια ώρα, περί τους 250 τραυματίες παρέλαβε από τη Μιζουράτα το τουρκικό νοσοκομειακό πλοίο «Ankara», ενώ άλλοι 100 αναμένεται να επιβιβαστούν στη Βεγγάζη.

Βάσει του δημοσιεύματος, η πρόταση αυτή προωθείται από τον Σαΐφ και τον Σααντί, οι οποίοι «θέλουν να προχωρήσουν για να αλλάξουν τη χώρα, χωρίς τον πατέρα τους».

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο Λίβυος ηγέτης προσυπογράφει την πρόταση. Όμως ένας εκ των συνεργατών των γιων του υποστηρίζει ότι ο Μουαμάρ Καντάφι συμφωνεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση αυτή είναι πιθανόν να φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα παιδιά του Καντάφι.

Αν και ο Σαΐφ και ο Σααντί ανήκουν στη «δυτική σχολή» και τάσσονται «υπέρ του δυτικού οικονομικού και πολιτικού ανοίγματος», οι δύο άλλοι, ο Χαμίς και ο Μουτουασίμ, έκαστος των οποίων ηγείται του δικού του παραστρατιωτικού σώματος, θεωρούνται υποστηρικτές της «σκληρής γραμμής». Ο Μουτουασίμ, δε, εμφανίζεται ως αντίπαλος του Σάιντ στη μάχη για τη διαδοχή του πατέρα τους.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση που φέρονται να διατυπώνουν οι γιοι του Μουαμάρ Καντάφι δείχνει ότι το καθεστώς έχει αρχίσει να αισθάνεται την ισχυρή πίεση της Δύσης, που στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις αμυντικές δυνάμεις της χώρας.

Στη Βεγγάζη το «Ankara»

Περίπου 250 τραυματίες από την πόλη Μιζουράτα μεταφέρει το τουρκικό νοσοκομειακό πλοίο «Ankara», το οποίο έφτασε στη Βεγγάζη, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Από τη Βεγγάζη -προπύργιο των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας- αναμένεται να παραλάβει άλλους 100 τραυματίες. Όλοι θα μεταφερθούν στο Τσεσμέ για νοσηλεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών που επιβαίνουν στο πλοίο, πολλοί από τους Λίβυους που επιβιβάστηκαν σε αυτό φέρουν σοβαρότατα τραύματα.

Οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν την έλλειψη ιατροφαρμακευτικού υλικού στις πόλεις όπου μαίνονται οι συγκρούσεις και υποστηρίζουν ότι μόνο στη Μιζουράτα σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από 200 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Συνεχίζονται οι μάχες

Όπως μεταδίδει το BBC, αμείωτες μαίνονται οι μάχες μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στην πόλη Μπρέγκα. Μάλιστα, το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ζήτησε την επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, καθώς επίσης τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Νωρίς την Κυριακή, οι αντικαθεστωτικοί είχαν κερδίσει έδαφος στη Μπρέγκα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, καταλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και το τεράστιο συγκρότημα κτιρίων του πανεπιστημίου στα προάστια της πόλης, αλλά δεν είχαν διασφαλίσει τους δρόμους.

Αργότερα όμως, οι εξεγερμένοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν κάτω από τα πυρά των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Απελευθερώθηκε ένας δημοσιογράφος

Ελεύθερος αφέθηκε ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους του Al-Jazeera, που συνελήφθησαν τον Μάρτιο από τις δυνάμεις του λιβυκού καθεστώτος. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ελεύθερος αφέθηκε ο Τυνήσιος δημοσιογράφος Λοτφί αλ-Μασούντι, ενώ υπό κράτηση παραμένουν οι Αχμέντ Βαλ Ουλντεντίν, Αμάρ αλ-Χαμντάν και Καμέλ αλ-Ταλού.

Σε ανακοίνωσή του, το Al-Jazzera εκφράζει ικανοποίηση για την απελευθέρωση του Αλ-Μασούντι και ζητά να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι και οι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: