Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

«Απαραίτητο μέτρο ασφαλείας», σύμφωνα με την Tepco Ρίχνουν χιλιάδες τόνους νερού με ραδιενέργεια στον Ειρηνικό


Εντεκάμισι χιλιάδες τόνους νερού, που έχει μολυνθεί από ραδιενέργεια, ξεκίνησαν να ρίχνουν σήμερα στον ωκεανό οι Ιάπωνες, ως «απαραίτητο μέτρο ασφαλείας».

Αυτή τη λύση αποφάσισαν οι υπεύθυνοι της Tepco, της διαχειρίστριας εταιρείας, ώστε να κάνουν χώρο στις αποθήκες των αντιδραστήρων 5 και 6, για νερό που περιέχει πολύ περισσότερη ραδιενέργεια.

Το νερό αυτό μολύνεται, καθώς το ρίχνουν οι εργαζόμενοι στους αντιδραστήρες για να μειώσουν τη θερμοκρασία τους και έτσι συγκεντρώνεται στους χώρους του εργοστασίου. Συνεργεία το μαζεύουν και το αποθηκεύουν στις δεξαμενές των αντιδραστήρων.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διευκρίνισε ότι οι 11.500 τόνοι νερού που ρίχνουν στη θάλασσα, περιέχουν ραδιενέργεια 100 φορές περισσότερη από τα επιτρεπτά επίπεδα αλλά δεν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απορρίψουμε αυτό το μολυσμένο νερό στη θάλασσα ως μέτρο ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία αυτή, εκπρόσωπος της Tepco, με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή από τους λυγμούς ζήτησε συγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας. «Έχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο λυπούμαστε γι΄αυτό το νέο κακό».

Οι χθεσινές προσπάθειες να εμποδιστεί η διαρροή με τη χρήση τσιμέντου δεν είχαν αποτέλεσμα.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι 4.000 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τώρα πολυμερή χημικά για να εμποδιστεί η διαρροή νερού.

Η ρωγμή περίπου 20 εκατοστών από όπου διαφεύγει το νερό είναι σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα 2.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας.

Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.

Αξιωματούχοι και επιστήμονες εξετάζουν επίσης, την ιδέα να ανεγερθεί ένας «φράχτης» ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.


Βρέθηκαν οι σοροί δύο εργαζομένων

Χθες, η εταιρία Tepco ανακοίνωσε ότι δύο εργαζόμενοί της, οι οποίοι αγνοούνταν από την 11η Μαρτίου βρέθηκαν νεκροί στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με την εταιρία, οι δύο άνδρες, 21 και 24 ετών, είχαν πάει να επιθεωρήσουν το κτίριο της τουρμπίνας του αντιδραστήρα 4 όταν χτύπησε το τσουνάμι.

Οι σοροί τους βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν ηλεκτρικοί πίνακες.

Τα θύματα φαίνεται ότι αιμορράγησαν μέχρι θανάτου από τα τραύματα που υπέστησαν.

Οι αρχές θα πρέπει να απολυμάνουν τις σορούς τους, που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, πριν γίνουν νεκροψίες, ανέφερε η Tepco

.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: