Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» Χιλιάδες μετανάστες από Κω, Κάλυμνο, Λέρο φτάνουν το πρωί στον Πειραιά


Χιλιάδες μετανάστες από Κω, Κάλυμνο, Λέρο φτάνουν το πρωί στον Πειραιά
Το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» αναχωρεί από την Κω μετά τα μεσάνυχτα   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Για τον Πειραιά αποπλέει μετά τα μεσάνυχτα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω από τις 13 Αυγούστου με 2.000 σύρους μετανάστες.

Το πλοίο θα έχει ενδιάμεσους σταθμούς τη Λέρο και την Κάλυμνο, απ' όπου θα παραλάβει κι άλλους μετανάστες, και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί προς Πειραιά.

Αμέσως μετά την αποβίβαση των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, το πρωί της Τετάρτης, θα γίνει ανεφοδιασμός του πλοίου, για να επιστρέψει στην Κω.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στο νησί βρίσκονται περίπου 3.000 μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, τη ναύλωση πλοίου για 2.500 μετανάστες δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών και να συγκεντρώνει πρόσφυγες. Επειδή υπάρχει πρόβλημα γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, αυτή θα γίνεται μέσα στο πλοίο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση λειτουργία κινητών μονάδων υποδοχής σε Κω, Λέρο και Χίο.

Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς και η FRONTEX για τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την UNHCR, περίπου 20.843 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Αυγούστου) διά θαλάσσης, ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ' ό,τι σε ολόκληρο το 2014.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: