Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Σπάει στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ...


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου  
Διχασμένη, και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, εμφανίζεται η κυβερνητική ομάδα, με τους μισούς υπουργούς να ζητούν άμεσα εκλογές, θεωρώντας ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας θα...
μπορέσει να μετατοπιστεί προς το πολιτικό Κέντρο και να διαπραγματευτεί καλύτερα τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου, και τους άλλους μισούς να χαρακτηρίζουν «πολύ επικίνδυνα τα παιχνίδια με τις κάλπες».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισημαίνει διαρκώς ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και πως, παρά τις όποιες τρικλοποδιές, η συμφωνία θα προχωρήσει, αφήνοντας, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο ανανέωσης της λαϊκής εντολής. Υπέρμαχοι αυτής της θέσης είναι, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. Απαντες πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει μοναδική ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τους παλαιούς λογαριασμούς στο κόμμα του και να αποκτήσει νέα πολιτικά ερείσματα προς τη «δεξαμενή» της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων που κατά το παρελθόν είχαν ψηφίσει Ν.Δ. ή άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς να ανήκουν σε αυτά. Από τις μετρήσεις και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός διαθέτει ισχυρό προσωπικό πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, καθώς ηγήθηκε του «Οχι» και κέρδισε με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από εκείνη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Επίσης, η σταθερά αυξανόμενη πρωτοκαθεδρία του έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα συνοχής στην αντιπολίτευση, εξοβελίζοντας τους προηγούμενους αρχηγούς της, και δη τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι υποστηρικτές της πρόωρης κάλπης δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι το νέο Μνημόνιο απαιτεί ευρεία συναίνεση, άρα και επιμερισμό των ευθυνών, για να εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου, κατά την άποψή τους, αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος για να ηγηθεί ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή προσώπων και από άλλα κόμματα. «Να πάμε σε εκλογές πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και την υλοποίηση των άλλων φορολογικών μέτρων», φέρεται ότι είναι η εισήγηση του κ. Φλαμπουράρη, ο οποίος βλέπει ότι, αν το υφιστάμενο υπουργικό σχήμα κληθεί να εφαρμόσει τόσο σκληρά μέτρα, τότε σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπο με την οριστική απαξίωση και την κοινωνική μήνιν.
ΤΟ «ΟΧΙ». Στον αντίποδα, οι υπουργοί που προΐσταντο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη εκλογών. Οπως λένε οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, «η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα καθηλώνει την πραγματική οικονομία, διογκώνει την κοινωνική ανασφάλεια και εκτινάσσει στα ύψη τις αμφιβολίες των δανειστών για την εκτέλεση του προγράμματος». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις επιλογές του Μαξίμου σε αυτό το επίπεδο. Αντιστοίχως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, βλέπει πως ελλοχεύει κίνδυνος περαιτέρω διασάλευσης της δημόσιας τάξης από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις σε συνάρτηση με τα κοινωνικά προβλήματα και τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές. «Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και αποκατάσταση της ομαλότητας», συνηθίζει να επαναλαμβάνει. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, που με τη στάση του στα πολύ δύσκολα μνημονιακά νομοσχέδια του τελευταίου διαστήματος έχει αποδείξει πως με μετριοπάθεια και σύνεση μπορεί να επιτευχθεί διακομματική συνεννόηση χωρίς κάλπες.

Ηθικά διλήμματα και φόβος
Οι διαφοροποιήσεις είναι πολύ μεγάλες και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που μετρά ήδη 40 απώλειες, με την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η πλειονότητα των βουλευτών στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, γνωρίζοντας ότι, αν γίνουν τώρα εκλογές με λίστα, δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν, αναγνωρίζοντας στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος θα περιοριστούν, ενώ θα προκύψει ανακατανομή των εδρών από την είσοδο στη Βουλή νέων μικρότερων σχηματισμών. Από την άλλη, όμως, αρκετοί, περίπου 20, αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα, καθώς η ψήφος τους σε εφαρμοστικούς του Μνημονίου νόμους συνεπάγεται την προσωπική τους αποδυνάμωση στις εκλογικές τους περιφέρειες. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές της επαρχίας, που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολία επικοινωνίας με το ακροατήριό τους, λόγω των επαχθών φορολογικών μέτρων και των επικείμενων επιβαρύνσεων των αγροτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού . «Καλύτερα εκλογές για να επαναπροσδιοριστούμε, παρά να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση», αναφέρουν. Οσο, δε, για την «Αριστερή Πλατφόρμα» του κ. Λαφαζάνη, τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του θα προτιμούσαν να παραμείνει η παρούσα κυβέρνηση και να ξεκινήσει την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, ώστε σε λίγο διάστημα να καταρρεύσει υπό το βάρος της επώδυνης κατάστασης...

Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: