Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μία «νέα αντίληψη εθνικής κυριαρχίας» για τους δημοσιονομικά απείθαρχους ζητά ο Τρισέ

Υπέρ «υπουργείου Οικονομικών» της ΕΕ

Την πρότασή του για ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ
Την πρότασή του για ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο
Ως δικαιολογημένες και αναγκαίες υπερασπίστηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τις αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται σε χώρες που λαμβάνουν στήριξη, υποστηρίζοντας επίσης σε περίπτωση που τα κράτη μέλη επανειλημμένα αποτυγχάνουν στους στόχους των προγραμμάτων τους, «οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να έχουν βαθύτερο και κεντρικότερο ρόλο στην χάραξη της οικονομικής τους πολιτικής».

Στην τελευταία του προγραμματισμένη ομιλία ως επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία διακόπηκε μάλιστα από διαμαρτυρίες, ο Τρισέ τάχθηκε υπέρ μίας «νέας έννοιας της κρατικής κυριαρχίας», όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ στο Βερολίνο τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως η τρέχουσα διαδικασία για τη χορήγηση βοήθειας με αυστηρές προϋποθέσεις στα κράτη που δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην αγορά είναι δικαιολογημένη, προσθέτοντας πως τα «κράτη αξίζουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα ίδια την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε, η προσέγγιση αυτή έχει «σαφή όρια», προτείνοντας σε «δεύτερο στάδιο», όταν ένα κράτος συνεχίζει να μην πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος μεταρρύθμισης, «οι αρχές της ζώνης του ευρώ να αναλαμβάνουν ένα ρόλο πιο σημαντικό και πιο εξουσιαστικό στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής» της συγκεκριμένης χώρας.

Ο κ. Τρισέ πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα «θα καταστήσει την τροποποίηση των Συνθηκών αναπόφευκτη, και επίσης θα ενέχει μία νέα αντίληψη της εθνικής κυριαρχίας».

Επανέλαβε δε την θέση του υπέρ της σύστασης ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο θα επέβλεπε αφ' ενός τη δημοσιονομική πολιτική αλλά και τις πολιτικές για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και αφ' ετέρου θα είχε την αρμοδιότητα να επιβάλει το προαναφερθέν «δεύτερο στάδιο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ διακόπηκε για λίγο από από ομάδα διαδηλωτών που μπήκε στην αίθουσα κρατώντας πανό που έγραφαν «όχι άλλα λεφτά για τις τράπεζες» και «όχι στην τυρρανία του χρέους».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: