Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Κρίσιμο οικονομικό «deal» Ελλάδας - Κίνας

Συνάντηση Jia Qinglin με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη


http://img.protothema.gr/39604E6B0FAC7FD596813234886EB4EB.jpg

Στην ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Κίνας αποβλέπει η ελληνική κυβέρνηση τόσο στον τομέα της Ναυτιλίας όσο και στη λιμενική πολιτική. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , ο οποίος υποδέχτηκε τον πρόεδρο της κινεζικής Γερουσίας (National Consultative Assembly of China), Jia Qinglin στο λιμάνι της Cosco στον Πειραιά.

«Με την Κίνα χτίζουμε σταθερά και εποικοδομητικά μια συμμαχία για την ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι στρατηγικού χαρακτήρα και για τους Κινέζους και για εμας που θέλουμε να προσελκύσουμε συνάλλαγμα και ναυτιλιακό και παραναυτιλιακό. Ένα σημαντικό θέμα είναι και οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς της Κίνα που έχουν αυξηθεί κατά 40% και θα αυξηθούν περαιτέρω. Η Ελλάδα αλλάζει ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Καταργούμε τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα και έτσι ανοίγουμε το δρόμο για τις επενδύσεις. Όπως για τον κινεζικό λαό , έτσι και για τον ελληνικό η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα. Είμαι βέβαιος ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα οι σχέσεις μας θα διευρυνθούν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας Jia Qinglin δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο κινεζικό αυτό έργο στο λιμάνι του Πειραιά και για τα λόγια αβροφροσύνης. Στο μεταξύ η κινέζικη τράπεζα ανάπτυξης έχει έρθει σε επαφή ήδη με Έλληνες εφοπλιστές προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ποσό των 5 δισ. ευρώ από το ταμείο στήριξης προς τους Έλληνες για επενδύσεις στο ναυτιλιακό τομέα στην Κίνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: