Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ελληνικό «όχι» στη χρεοκοπία

«Κούρεμα» όσο … αντέχουμε και επιμήκυνση αντί haircut για τα Ταμεία


http://img.protothema.gr/E7701B49781E0D138C52E14CB41C7767.jpg
"Δεχόμαστε τόσο κούρεμα, όσο δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός". Αυτή είναι η γραμμή με την οποία η κυβέρνηση θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις μέχρι την Τετάρτη. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου και με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του οικονομικού επιτελείου. Η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να μην ταυτιστεί η Αθήνα με το Βερολίνο και τιμωρηθεί από τις αγορές στη συνέχεια, μόλις κλείσουν τα φώτα της συνόδου κορυφής. Για την Ελλάδα η απόλυτη χρεοκοπία είναι απλά ένα διαπραγματευτικό όπλο, ώστε να πιεστούν οι τράπεζες να φύγουν από το "κεκτημένο" της 21ης Ιουλίου.

Επίσης, η κυβέρνηση ζητά να μην τροποποιηθεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου ως προς τον τρόπο που θα συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην αναδιάρθρωση του χρέους. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιμηκυνθούν ΧΩΡΙΣ να υποστούν απομείωση («κούρεμα») τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν τα ταμεία, κάτι εξάλλου που προέβλεπε και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Κι αυτό ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης μόνο στις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, κρατικά ομόλογα που λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020, ονομαστικής αξίας 20 δις ευρώ. Εφόσον δεν εξαιρεθούν αυτά τα ομόλογα από ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, τότε το Δημόσιο θα χρειασθεί πρόσθετα κεφάλαια ύψους αρκετών δις ευρώ για να στηρίξει τα ταμεία και να μην υπάρξει πρόβλημα στην μελλοντική καταβολή συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση και παράλληλα με τη γραμμή επί των διαπραγματεύσεων, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει χαμηλά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με εκλογές, συγκυβέρνηση, δημοψήφισμα και άλλες πιθανές πρωτοβουλίες. Για να μην υπονομευθεί η διαπραγματευτική ισχύς της ελληνικής πλευράς. Από εκεί και πέρα, όμως, το θέμα απασχολεί και τους εταίρους μας. Που θέλουν να ξέρουν ποιοι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία. Μέρκελ και Σαρκοζί έθεσαν το θέμα της συναίνεσης στον πρωθυπουργό στη διάρκεια του τετ α τετ που είχαν μαζί του την Κυριακή. Ο Γιώργος Παπανδρέου επιφυλάχθηκε, έσπευσε όμως να δηλώσει τη βούληση της κυβέρνησης να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

Αναλόγως της τελικής συμφωνίας η κυβέρνηση έχει μπροστά της τέσσερις επιλογές:

* Να προκηρύξει εκλογές μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

* Να ζητήσει την έγκριση της συμφωνίας από 180 βουλευτές.

* Να κάνει δημοψήφισμα.

* Να επιδιώξει συγκυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός να διευρύνει το υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων.

Κομβικό σημείο για την επιλογή είναι να μη διακυβεύεται η συμφωνία, εφόσον αυτή θα έχει επιτευχθεί. Γιατί, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν το πρωί της Δευτέρας πως δεν πρόκειται να επιλέξουν καμία κίνηση η οποία θα δώσει έναυσμα στους δανειστές μας να μας οδηγήσουν στην απόλυτη χρεοκοπία και το χάος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: