Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η Βρετανία «δοκιμάζει» τις … ευρωπαϊκές αντοχές της

Ανταρσία ενόψει στους Τόρις


http://img.protothema.gr/2FB0AB5B1FE41807310FCB7F7A4AB373.jpg
Αντιμέτωπος με το πιο σοβαρό «τεστ συνοχής» της κοινοβουλευτικής του ομάδας τίθεται απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καθώς στη Βουλή των Κοινοτήτων διενεργείται ψηφοφορία αναφορικά με το κατά πόσον πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα του εάν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει – ή όχι – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Το σχετικό αίτημα κατέθεσαν οι «ευρωσκεπτικιστές» από τις τάξεις της Αντιπολίτευσης αλλά και των Τόρις, με τουλάχιστον 70 κυβερνητικούς βουλευτές να είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Κι είναι τόσο κρίσιμη η χρονική συγκυρία ώστε ο κύριος Κάμερον έθεσε ευθέως θέμα κομματικής γραμμής για να ελαχιστοποιήσει την σοβαρότερη «ανταρσία» στις τάξεις του κόμματός του επί των ημερών του ως πρωθυπουργού.

Παρά το ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, ούτε εκτιμάται πως οι ψήφοι των ‘ευρωσκεπτικιστών’ είναι αρκετές ώστε να οδηγήσουν σε … «ήττα» τον Βρετανό πρωθυπουργό, το διακύβευμα για τη βρετανική κυβέρνηση είναι μεγάλο. Κυρίως γιατί οι ανεξάρτητοι παρατηρητές «βλέπουν» μια πρώτη εστία σύγκρουσης με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρων των Συντηρητικών στην κυβέρνηση και ακραιφνών ευρωπαϊστών.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του BBC, με τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Εργατικού Κόμματος ο Κάμερον είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τους αντάρτες στις τάξεις των Τόρις, αλλά εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν εναντίον του είναι μεγάλος θα αμφισβητηθεί το κύρος του.

Και κυρίως στις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους του, αφού είναι ακόμα νωπό το πρωτόγνωρο περιστατικό λεκτικής αντιπαράθεσής του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με τον τελευταίο να κατηγορεί τον Βρετανό πρωθυπουργό πως όλο κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες χωρίς σε τελική ανάλυση να δικαιούται να ομιλεί μιας και η χώρα του δεν είναι καν μέλος της Ευρωζώνης!

Σε κάθε περίπτωση πάντως το όλο θέμα αποτελεί κι ένα τεράστιο πλήγμα – ανεξαρτήτως μάλιστα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή – στην ίδια την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μόνο το γεγονός πως μια χώρα μέλος διεξάγει ψηφοφορία στη Βουλή της για το ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησής της από την Ένωση αποτελεί ένα συντριπτικό χτύπημα στο ευρωπαϊκό όραμα και στην περιβόητη – πλην εύθραυστη – ευρωπαϊκή συνοχή!

Για την ιστορία πάντως, δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Mail on Sunday» κατέδειξε ότι 61% των Βρετανών θα ήθελε να γίνει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 50% θέλει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξής της και να μεταβάλει τη διμερή σχέση ώστε αυτή να επικεντρωθεί στο εμπόριο. Ωστόσο μόλις ένα 34% θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, το 44% λέει ότι θέλει η Βρετανία να παραμείνει στους κόλπους της, ενώ το 22% επέλεξε το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: