Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Στη μέγγενη οι δικαιούχοι δανείων ΟΕΚ...




Στον αέρα εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στη Μαγνησία που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ. Τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες τις τράπεζες και προσπαθούν να πετύχουν διακανονισμούς και ρυθμίσεις για να μη βρεθούν στο δρόμο.

Μέχρι πρότινος είχαν να...
αντιμετωπίσουν την πίεση της αποπληρωμής και την επιφυλακτικότητα των τραπεζών να συναινέσουν σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Τώρα πλέον έχουν να αντιπαλέψουν με το γεγονός ότι Τράπεζες ελλείψει ρευστότητας έχουν γίνει πιο πιεστικές και απαιτητικές και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν να τροποποιηθούν οι αρχικοί όροι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους ειδικά με το ζόρι ακόμη και τώρα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στον αέρα εξάλλου βρίσκονται και αρκετά στεγαστικά δάνεια του πρώην ΟΕΚ για τα οποία οι δικαιούχοι είχαν λάβει ακόμη και έγγραφες εγκρίσεις, οι οποίες όμως πάγωσαν επ΄ αόριστον.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Μαγνησία συνολικά έχουν δοθεί 4.895 δάνεια αγοράς - ανέγερσης, 3.457 δάνεια αποπεράτωσης - επισκευής, 1.650 οικογένειες το χρόνο με επιδότηση ενοικίου και 295 δάνεια αγοράς - ανέγερσης ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λ.π.).

Με την κατάργηση η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες πέρασε αρχικά σε κατάσταση εκκρεμότητας, ενώ σταδιακά οι Τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες είτε για να τροποποιηθούν οι όροι των δανείων είτε για να βρεθεί άλλη φόρμουλα αποπληρωμής.
Συνολικά σε όλη την επικράτεια έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και αυτή τη στιγμή είναι ενεργά για το 2012: 63.992 για το 2013: 57.226, για το 2014: 49.082, για το 2015: 39.073 μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, η οποία διαρκεί για τα 9 πρώτα χρόνια των δανείων (συνολικός χρόνος αποπληρωμής 15 έτη). Τίθεται αυτόματα θέμα για το εάν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Σημειωτέον ότι ήδη αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και για το λόγο αυτό έχει ληφθεί μέριμνα ρύθμισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδιο σχετικής Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν υποχρεωτικά 15ετή και για τα πρώτα 9 χρόνια ο ΟΕΚ επιδοτεί το επιτόκιο. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτά τα δάνεια μπορεί να γίνει μετά την πάροδο 9ετίας, οπότε σταματά η συνεισφορά του ΟΕΚ.
Σε περίοδο κρίσης ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τέτοια δανειακής σύμβασης. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και ωρών εργασίας καθιστούν αναγκαία την επιμήκυνση αυτών των δανείων.

Παραμένει τέλος ανολοκλήρωτο και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη και αποτελούσε σημαντική ανάσα για τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: