Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ για περιουσιακό

«Έγινε ένα βήμα μπροστά στη συζήτηση για το περιουσιακό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πρόοδο και η συζήτηση για το περιουσιακό θα συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Υπάρχει το πρώτο έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων και τώρα αυτό που γίνεται είναι η κατηγοριοποίηση των περιουσιών. Δεν μπήκαμε ακόμη στην ουσία της συζήτησης του θέματος», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα των περιουσιών, για το οποίο οι σύμβουλοι των δύο ηγετών ετοίμασαν «χρωματιστά» έγγραφα, που, ανάλογα με το χρώμα, περιγράφουν τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των δύο πλευρών.

Είπε ακόμη ότι ενισχύθηκαν οι ελπίδες του αναφορικά με το «ακανθώδες και περίπλοκο θέμα του περιουσιακού», πρόσθεσε, ωστόσο, πως «είμαστε ακόμα στην αρχή», ενώ ανέφερε ότι με τις γνωστές θέσεις τους «οι δύο πλευρές ήταν μακριά η μία από την άλλη, όμως με την δουλειά που έγινε τώρα, ήρθαν πιο κοντά».

Ο Μ. Ταλάτ πρόσθεσε πως γίνεται μια πρώτη δουλειά, η οποία θα προετοιμάσει τα κριτήρια για το περιουσιακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε κοινό σημείο.

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες συναντήσεις για να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα του περιουσιακού.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπήρξε κάποια πρόοδος, απάντησε ότι «οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι τη Δευτέρα και την Πέμπτη θα συναντηθούν οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση Χριστόφια -Ταλάτ. Στο επίκεντρο και των τριών συναντήσεων θα είναι και πάλι το περιουσιακό.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: