Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Σκληρό «ροκ» κατά της «γερμανικής συνταγής» στο Νταβός

Οικονομολόγοι και επιχειρηματίες κριτικάρουν άγρια τη Μέρκελ



Σε θέατρο της πιο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των εκπροσώπων των αγορών από την μία και των Ευρωπαίων πολιτικών, με πρώτη την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ από την άλλη, έχει μετατραπεί, ήδη από το ξεκίνημά του κιόλας, το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Με τον οικοδεσπότη, ιδρυτή του Φόρουμ Καρλ Σγουάμπ να ζητά «να αποκαταστήσουμε την χαμένη πίστη των ανθρώπων στην οικονομική και πολιτική ηγεσία» η κυρία Μέρκελ ήταν η πρώτη που μίλησε από το βήμα του Νταβός για να ζητήσει περισσότερο χρόνο από τις αγορές προκειμένου να επιλυθεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους!

Συγκεκριμένα τόνισε πως τo πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο το υψηλό χρέος και τα ελλείμματα, αλλά και οι αδυναμίες όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, «υπενθύμισε» πως η ΕΕ δεν προωθεί μόνο μέτρα λιτότητας – όπως την κατηγορούν όλοι – αλλά και «δομικές μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν μακροπρόθεσμα νέες θέσεις εργασίας» και τέλος τόνισε ότι κακώς η Ευρώπη θεωρείται ως ο «μεγάλος πονοκέφαλος της παγκόσμιας οικονομίας», πολύ απλά γιατί υπάρχουν κι άλλοι!

Στην Γερμανίδα Καγκελάριο έσπευσαν να απαντήσουν, ορισμένοι και σε οργίλο ύφος, ουκ ολίγοι παράγοντες της διεθνούς οικονομικής και επιχειρηματικής σκηνής.

Ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος προέβλεψε πως η Ευρώπη βαδίζει σε λανθασμένο δρόμο, τόνισε πως το ευρώ «πρέπει να επιβιώσει, γιατί η εναλλακτική, η διάλυση, θα οδηγούσε σε μια κατάρρευση που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος δεν μπορούν να αντέξουν», αλλά ξεκαθάρισε πως για να μη συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Λύσεις με επίκεντρο ΚΑΙ την Ελλάδα η οποία, κατά τον Σόρος, είναι «πιθανότερο παρά ποτέ να χρεοκοπήσει το 2012».

Την ίδια στιγμή και από το ίδιο βήμα ο κύριος Πέτερ Βόσερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Dutch/Shell Plc, τόνιζε πως δεν υπάρχει πια χρόνος για το ελληνικό πρόβλημα, πρέπει με κάποιον τρόπο να δοθεί τέλος σε μια κρίση που επιμένει εδώ και μήνες: «Είναι μόλις δυο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ δήλωνε στο CNBC πως «η ευρωζώνη απέχει ακόμα από το να βρει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει και χρειάζεται πιο βαθιά αναδιάρθρωση» και συμπλήρωνε πως οι λύσεις που προωθούνται δεν είναι βιώσιμες. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις μέχρι τώρα αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: «Απέχουν πολύ από το να βρουν μια λύση στην Ευρώπη. Και δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο».

Την ίδια ώρα ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεπε πως η μόνη λύση για την Ευρώπη είναι αυτή που μέχρι σήμερα αρνείται λυσσαλέα η Γερμανία: να κοπεί χρήμα και μάλιστα πολύ χρήμα …
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: