Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

"Φόρο ρύπων θερμοκηπίου" πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου

Την πρόταση για επιβολή «φόρου άνθρακα» ή «φόρου εκπομπής αερίων θερμοκηπίου» πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου, μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής της ΣΔ για την «Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία» στην Κοπεγχάγη.

Ο πρόεδρος της ΣΔ είπε ότι τα έσοδα από ένα τέτοιο φόρο θα αναδιανέμονται έτσι ώστε να βοηθήσουν την πράσινη ανάπτυξη.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στην θεσμοθέτηση «Πράσινου Ομόλογου» το οποίο ταυτόχρονα θα αποτελεί και μεταφορά του χρέους ή τμήματος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών. Επιπλέον υπογράμμισε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η αναδάσωση, η επέκταση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.

Πέραν των προτάσεων για την πράσινη ανάπτυξη αλλά και συνδεδεμένων με αυτές είναι όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου για την αναγκαιότητα πιο δημοκρατικής και αντιπροσωπευτικής παγκόσμιας διακυβέρνησης, για δίκαιες και βιώσιμες λύσεις καθώς όπως είπε, πρέπει η πράσινη ανάπτυξη να συνδυαστεί με την καταπολέμηση των ανισοτήτων, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι στόχοι για την πράσινη ανάπτυξη αλλά και την κλιματική αλλαγή πρέπει να είναι μετρήσιμοι και διαφανείς.

Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου αν θα πρέπει οι ήδη υφιστάμενοι παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί να αποτελέσουν τμήμα της προσπάθειας της παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, είπε ότι «έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του ΟΗΕ ώστε να είναι δυνατός και περισσότερο αποτελεσματικός και έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα αλλαγής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικοί, καθώς μεταξύ άλλων κράτη όπως η Κίνα ή η Βραζιλία θα συμμετέχουν με περισσότερα χρήματα».

Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται χωριστά η διεθνής οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η δυναμική, όχι μόνο της ανθρώπινων αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο η διεθνής κρίση, όσο και η κλιματική κρίση, αλλά και εκείνη των παγκόσμιων ανισοτήτων.

Η Ευρώπη πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και περιμένουμε τις ΗΠΑ να έλθουν με πολύ σημαντικότερες προτάσεις,(από ότι μέχρι τώρα), και ελπίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι και η Κίνα έχει πραγματοποιήσει σοβαρές αλλαγές στην πολιτική της σε ότι αφορά το περιβάλλον, ενώ τόσο η χώρα αυτή όσο και η Ινδία και η Βραζιλία να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε επίσης, ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κάθε χώρα δεν είναι μόνο θέμα ευθύνης απέναντι στον πλανήτη, αλλά συνδυάζονται και με μια διαφορετική οικονομική ανάπτυξη.

Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες επίσης ο ΓΓ της ΣΔ Λουίς Αγιάλα, καθώς και οι Ρικάρντο Λάγος, επικεφαλής της επιτροπής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή και Έλιο Ντι Ρούπο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: