Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΤΟΛΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Εντολή για επίσπευση των αλλαγών και όλων των υπουργικών αποφάσεων που συνδέονται άμεσα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους έχει δώσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Στόχος είναι να δοθούν ξεκάθαρα μηνύματα προς τους ευρωπαίους εταίρους, την Επιτροπή και πρωτίστως τις διεθνείς αγορές, ώστε να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να σταθεροποιηθούν τα spreads στο επίπεδο του 2%, όπως ευελπιστούν, ώσπου να προχωρήσει η χώρα στη σύναψη νέων συμφωνιών δανεισμού στις αρχές του έτους. Σύμφωνα...
με πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τα νευραλγικής σημασίας υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ούτως ώστε να προχωρήσουν ο κοινωνικός διάλογος και η διαδικασία διαβούλευσης, αλλά και τα νομοσχέδια και να δοθούν εμπράκτως ενδείξεις για τις διαθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τομέας υψίστης σημασίας θεωρείται το Ασφαλιστικό, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση και την ΕΕ επείγει η εξεύρεση βιώσιμης λύσης, και ακολουθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος γνωστοποίησε την επιθυμία της κυβέρνησης να συντμηθεί ο χρόνος διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να έλθει ο νέος νόμος στη Βουλή την άνοιξη και όχι το καλοκαίρι, όπως αρχικώς σχεδιαζόταν. Με βάση αυτά και τον νέο σχεδιασμό του Μαξίμου, το νομοθέτημα για το Ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Μάρτιο- Απρίλιο.
Κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Λοβέρδος κλήθηκε να αποσαφηνίσει τα χρονικά περιθώρια του διαλόγου και είπε στους βουλευτές που έθεσαν το σχετικό ζήτημα ότι η επίσπευση της διαδικασίας είναι δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί και θα γίνει κοινώς αποδεκτή η αναλογιστική μελέτη, η οποία είναι απαραίτητη για την κατάρτιση μιας φερέγγυας πρότασης και του αντίστοιχου νόμου. Το άλλο πεδίο στο οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες είναι προφανώς η Οικονομία και οι σχετικές κινήσεις αναμένεται να εκδηλωθούν σε δύο άξονες: στην εισοδηματική πολιτική και στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο στόχος που έχει τεθεί είναι στις αρχές με μέσα Ιανουαρίου να έχει ετοιμαστεί η πρόταση για την εισοδηματική πολιτική, η οποία θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό και κεντρικό άξονα του Προγράμματος Σταθερότητας. Με ανάλογους ρυθμούς θα προχωρήσει και η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, μετά τη δημοσιοποίηση του οποίου θα δοθεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις επιλογές της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Εν ολίγοις, η φιλοσοφία και οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι οι αποφασιστικές ενδείξεις για τον ρεαλισμό του σχεδίου της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι από τα στοιχεία αυτά θα κριθεί η πραγματική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αντεπεξέλθει στις πιέσεις τις οποίες υφίσταται. Στόχος του στενού επιτελείου συνεργατών του κ. Παπανδρέου είναι ως τις αρχές του νέου έτους να έχουν διακοπεί οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες και στις αγορές για τις αρνητικές προοπτικές της Ελλάδας και να έχει δοθεί ένα ξεκάθαρο δείγμα για το τι σκοπεύει να πράξει η νέα κυβέρνηση. Αυτό θα αποτελέσει, όπως λένε, και την προϋπόθεση ώστε να σταματήσουν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις και να μην εξαπλωθεί η αίσθηση του πανικού που τείνει να δημιουργηθεί.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: