Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ GREEKS STATISTICS


Ρεπορτάζ : Αγγελική Παπαμιλτιάδου

«Τοποτηρητή» εκ Βρυξελλών στην υπό ανεξαρτητοποίηση Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) θέλει να βάλει ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν προκειμένου να έχει άμεσα σαφή εικόνα αλλά και να παρεμβαίνει όποτε χρειαστεί στην πορεία των ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Μπορεί ο Φιλανδός να αναλαμβάνει επισήμως τη σκυτάλη από τον Χοακίν Αλμούνια...
την 1η Φεβρουαρίου, όμως έχει ήδη ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο Ο. Ρεν «δεν αρκείται στις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι λεπτομέρειες που περιγράφονται στην έκθεση της Ε.Ε. για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι τραγελαφικές και επισείουν νομικές ευθύνες».
Η Κομισιόν μελετά προτάσεις που θα υποβάλει σε ένα από τα επόμενα Ecofin προς ψήφιση, για την εξυγίανση της ελληνικής -και μόνο- στατιστικής υπηρεσίας, αναφέρει ο κοινοτικός παράγοντας. Μάλιστα, ο νέος επίτροπος «επιδιώκει να καταθέσει πρόταση, σύμφωνα με την οποία, ως πολιτικός προϊστάμενος της Eurostat, «θα έχει τη δυνατότητα απευθείας παρέμβασης και ενημέρωσης από την ΕΣΥΕ χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση του υπουργού Οικονομίας ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», συμπληρώνει η πηγή.
Ο σκληρός Φιλανδός δεν θα ήθελε επ' ουδενί να χρεωθεί ατασθαλίες και, ερωτώμενος από ευρωβουλευτές, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι επιθυμεί περισσότερο έλεγχο. Αλλωστε ήδη στις Βρυξέλλες ασκείται κριτική στον Χ. Αλμούνια ότι άφησε την Ελλάδα να λειτουργεί ως «ξέφραγο αμπέλι» και τώρα ήρθε ο λογαριασμός.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει η περίφημη παράγραφος που λέει ότι «διαπιστώνεται φτωχή συνεργασία και περιπλεγμένες αρμοδιότητες μεταξύ αρκετών ελληνικών υπηρεσιών, αμφίβολη κατανομή ευθυνών μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων, απουσία γραπτών κανόνων και εγγράφων που αφήνει χώρο για την ποιότητα των στοιχείων και για πολιτικές πιέσεις σε εκλογικούς κύκλους».
Αυτό ήταν που έσπρωξε τον Ολι Ρεν να επισπεύσει τη λήψη μέτρων για την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας και να μην περιμένει την ήδη προωθούμενη στην Ελλάδα ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ. Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον τρόπο αλλαγής της λειτουργίας της ΕΣΥΕ αναμένεται να συζητηθούν στο eurogroup του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: