Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΑΡΧΗΓΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)


Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ των ψευδαισθήσεων τελείωσε» είναι η κεντρική επισήμανση στη Ρηγίλλης, με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης, και
πλέον αρχίζει η μετωπική σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς, μετά τον πολιτικό μήνα του μέλιτος με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ετοιμάζεται για σκληρή αντιπολιτευτική αντιπαράθεση με ιδεολογικό-πολιτικό υπόβαθρο- προτάσσοντας ουσιαστικά μια πιο «καθαρόαιμη» κεντροδεξιά...
αντίληψη- στα πεδία της οικονομίας, του εκλογικού νόμου, της μεταναστευτικής πολιτικής και στα εθνικά θέματα (αναλόγως των εξελίξεων), αν και θα επιφυλάξει στον αντίπαλό του και δόσεις συναίνεσης.
Η επιλογή του κ. Σαμαρά να ανεβάσει υπέρμετρα τους τόνους της κριτικής τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, μιλώντας για «ακυβερνησία»- φράση που θεωρήθηκε από στελέχη της ΝΔ (π.χ., από την επικεφαλής των ευρωβουλευτών κυρία Μαριέττα Γιαννάκου και τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη ) υπερβολική για μια κυβέρνηση μόλις 100 ημερών-, αλλά και να προταχθεί κεντρικά από τη Ρηγίλλης η επισήμανση ότι «εκπνέει ο χρόνος ανοχής και υπομονής του ελληνικού λαού προς το ΠαΣοΚ», συνιστά μια ποιοτική πολιτικά αναβάθμιση της αντιπολιτευτικής τακτικής του. Ο στόχος είναι σαφής: ενίσχυση του αρχηγικού προφίλ του κ. Σαμαρά, ο οποίος σήμερα συμπληρώνει 50 ημέρες από την εσωκομματική εκλογική νίκη του στις 29 Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά θα προσπαθήσει να ισορροπήσει σε τεντωμένο πολιτικά σκοινί, αφού επιδίωξή του είναι να συνδυάσει τη συναινετική διάθεση με την οξεία αντιπολίτευση έναντι του Πρωθυπουργού.
Ουσιαστικά θα κινηθεί με την τακτική « τουκαρότου και του μαστίγιου», λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Ρηγίλλης, και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη και την εβδομάδα που πέρασε. Από τη μία πλευρά, ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική για τις κυβερνητικές επιλογές στο Μεταναστευτικό και στην οικονομία (μιλώντας για την «άγρια φοροεπιδρομή που έρχεται»). Από την άλλη πλευρά, με αφορμή την παρουσίαση από την κυβέρνηση του Προγράμματος Σταθερότητας, παράλληλα με τις επικρίσεις του για κενά, αδυναμία και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, είχε και θετικά σχόλια για τα «ατελή μέτρα» που στοχεύουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2010.
▅ Πρώτα η οικονομία
Αυτή η στάση ήταν ενδεικτική της τακτικής του «καρότου και του μαστίγιου», αφού η υποδοχή που επιφύλαξε στο κυβερνητικό σχέδιο ήταν σαφώς πιο ήπια από τη φράση του περί «ακυβερνησίας». Πώς δικαιολογήθηκαν από τη Ρηγίλλης οι πιο ήπιοι τόνοι; «Η ΝΔαντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της συγκυρίας θα συμβάλει με παραγωγικό τρόπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και δεν έχει διάθεση για ανέξοδη,ατέρμονη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση, που μόνο χαρακτηριστικό της θα είναι οι αφορισμοί» λένε συνομιλητές του κ. Σαμαρά, ενώ ο ίδιος τονίζει ότι «πολιτική δεν γίνεται ούτε με κραυγές ούτε με ευχές».
Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ακράδαντα, και το είπε και δημόσια στην προ ημερών εισήγησή του στους τομεάρχες (σκιώδεις «υπουργοί»), ότι «θα εκπλαγούν σύντομα όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της άφθονο πολιτικό χρόνο και ανοχή από τους πολίτες». Σε συζητήσεις που έχει με στενούς συνεργάτες του, αλλά και με κορυφαία στελέχη της ΝΔ, επισημαίνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ότι δεν ήταν τυχαία η φράση που είπε πριν από έναν μήνα στην ΚΟ πως «πρέπει να ετοιμαστούμε σύντομα, γιατί με τέτοιο ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση θα χρειαστεί να βρεθούμε σε πλήρη ετοιμότητα νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε».
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι ως τα μέ σα του προσεχούς Ιουνίου, λίγο πριν το 8ο Συνέδριο της ΝΔ, θα κριθούν πολλά σε σχέση με τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν να ανακάμψει σταδιακά η ελληνική οικονομία. Παράλληλα αναφέρει ότι η συναίνεση την οποία επιδεικνύει δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας. Γι΄ αυτό πλέον, εκτός από τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει, υποσχόμενος τι θα ανατρέψει όταν γίνει κυβέρνηση (π.χ., τον νόμο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες, όπως δεσμεύθηκε), αρχίζει και μιλάει για τις «γαλάζιες γραμμές» που οριοθετεί και θα ακολουθήσει ως κυβέρνηση.
Θεωρεί την οικονομία το κλειδί των εξελίξεων, γι΄ αυτόν τον λόγο ασχολείται ο ίδιος προσωπικά και ζητεί να ενημερώνεται για τα πάντα, ενώ δεν θα διστάσει να εμφανιστεί συναινετικός σε ορισμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Τις προηγούμενες ημέρες η ΝΔ εμφανίστηκε αρνητική στην αύξηση των φόρων επί των ακινήτων και των καυσίμων, αλλά συμφώνησε με την αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά, ως έκτακτο μέτρο εν μέσω κρίσης.
▅ Τροχοπέδη το παρελθόν
Στη Ρηγίλλης μιλάνε για ένα νέο πολιτικό τοπίο και στις συσκέψεις που έχει ο κ. Σαμαράς με συνεργάτες του ότι η ΝΔ δεν έχει τα χρονικά περιθώρια ανάταξης, όπως θα είχε άλλες εποχές ένα κόμμα που ηττήθηκε πριν από τρεισήμισι μήνες. «Ολα τρέχουν πολύ γρήγορα» είναι η κεντρική παραδοχή και γι΄ αυτό θα επιταχυνθούν και οι κομματικοί ρυθμοί ως προς την επεξεργασία πολιτικών προτάσεων και θέσεων, ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να μπορεί να παρουσιάζει και συγκεκριμένο πλαίσιο για μια σειρά θέματα και να μην επιδίδεται μόνο σε αντιπολιτευτικές κορόνες. Μάλιστα αύριο στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θα πει «ναι» κατ΄ αρχήν στη διοικητική μεταρρύθμιση αλλά θα θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λύση των οικονομικών ζητημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι δεν διαθέτει το χρονικό περιθώριο που υπό άλλες συνθήκες θα διέθετε για τη σταδιακή οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του κόμματός του, ώστε στη συνέχεια να αποκτήσει και έναν πιο σταθερό, ικανοποιητικό και αποτελεσματικό αντιπολιτευτικό βηματισμό. Εκ των πραγμάτων οι αντιπολιτευτικοί χειρισμοί του κ. Σαμαρά δυσχεραίνονται, αφού έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική που ασκείται για το «γαλάζιο» κυβερνητικό παρελθόν, το οποίο το ΠαΣοΚ θα συνεχίσει να το διατηρεί σε πρώτο πλάνο, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κριτική που ασκείται, αφού είναι νωπή η εκλογική συντριβή της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς χαράζει την αντιπολιτευτική τακτική του με τρόπο ώστε να μη θίξει τον προκάτοχό του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και την πολιτική την οποία ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Το κρίσιμο σημείο των επόμενων ημερών είναι να καταφέρει να διασφαλίσει την έκφραση ενιαίου πολιτικού λόγου, διαχειριζόμενος τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του κόμματος, όπως, π.χ., με τον εκλογικό νόμο και την εφαρμογή του «γερμανικού» συστήματος, στο οποίο είναι κάθετα αντίθετος ο κ. Σαμαράς, αλλά συμφωνούν στελέχη όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος κ.ά. Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη θα ζητήσει δημόσια τα επόμενα εικοσιτετράωρα να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος όχι μόνο για τον εκλογικό νόμο αλλά για μια σειρά θέματα της επικαιρότητας, π.χ. τον εκλογικό νόμο, το Μεταναστευτικό και τη διοικητική αναδιάρθρωση.
Πώς θα γίνει η υπέρβαση των διαφορετικών απόψεων σε μια σειρά ζητήματα; Με διάλογο στα αρμόδια όργανα, μέσω των οποίων η Ρηγίλλης θα «προσφέρει» στους «διαφωνούντες» μια πολιτική διέξοδο, ώστε να αποδεχθούν την πλειοψηφούσα στη ΝΔ θέση εναντίον του γερμανικού μοντέλου. Και αυτό διότι η νέα ηγεσία δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι πολλά στελέχη θα μεταβάλουν τη θέση τους επειδή άλλαξε ο πρόεδρος.
▅ Αρχίζουν οι περιοδείες
Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τον κ. Σαμαρά είναι οι ελιγμοί που πρέπει να γίνουν στις εξεταστικές επιτροπές που αναμένεται να συγκροτηθούν και από τις οποίες πιστεύει το ΠαΣοΚ ότι μπορεί να πλήξει περαιτέρω τη ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί με το δόγμα της «ευέλικτης ανταπόδοσης», όπως το αναφέρουν στη Ρηγίλλης, το οποίο σημαίνει ότι αν η κυβερνητική πλειοψηφία καλέσει, π.χ., στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι τον κ. Καραμανλή, η ΝΔ θα ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν και νυν κυβερνητικά στελέχη.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα στην ΟΝΝΕΔ και θα ανακοινώσει και επίσημα ότι ο νέος πρόεδρος της «γαλάζιας» Νεολαίας θα εκλεγεί από τη βάση, θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως προ ημερών, που συνεργάστηκε με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ προετοιμάζονται οι πρώτες περιοδείες στην Περιφέρεια.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: