Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Χωρίς απτό αποτέλεσμα για τα ελληνικά ζητήματα η συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί

Μουδιασμένο το κλίμα

Ο Γ.Παπανδρέου και ο Ν.Σαρκοζί
Ο Γ.Παπανδρέου και ο Ν.Σαρκοζί (Φωτογραφία: Associated Press )
Παρίσι, Γαλλία
Σε μουδιασμένο κλίμα και χωρίς να εξασφαλίζει κάτι απτό και συγκεκριμένο για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο Παρίσι.

Επιβεβαιώνεται πλέον ότι οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, χωρίς τίποτα να θεωρείται δεδομένο και εξασφαλισμένο.

Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα είναι δύσκολη και σκληρή» είπε.

Αρκέστηκε να προσθέσει ότι με τη Γαλλία έχουμε κοινή προσεγγίση σε πολλά ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον λαό της για τη μέχρι τώρα στήριξή τους.

Οι σκληρές προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται στη Γαλλία, είπε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμη και «ελπίζουμε να αποδειχτεί και ωφέλιμη» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε παρέμβασή του στο δελτίο του Mega.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής καλείται να αποφασίσει για δύσκολα και πρωτόγνωρα ζητήματα για την Ευρωζώνη και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα ληφθούν τελικά αποφάσεις.

Η Ελλάδα επιμένει σε λύση-πακέτο και θα το επιδιώξει πάση θυσία, τόνισε ο κ.Πεταλωτής και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια για θεωρητικές αποφάσεις».

Δήλωση του πρωθυπουργού

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο δήλωσε τα εξής:

« Είχαμε την ευκαιρία, με τον Γάλλο πρόεδρο, τον κ. Σαρκοζί να ανταλλάξουμε απόψεις για δύο μεγάλα θέματα.».

» Το ένα είναι οι επαναστατικές αλλαγές στη Βόρεια Αφρική και το τι ακριβώς μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στη βία που βλέπουμε, δηλαδή ποια μπορεί να είναι η συμβολή μας στην ανασυγκρότηση πολλών χωρών, που μπαίνουν σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού. Κάτι βεβαίως που, για εμάς ειδικά, στην Ελλάδα, που βρισκόμαστε στην περιοχή, είναι ιδιαίτερης σημασίας. Και πιστεύω ότι έχουμε μια κοινή προσέγγιση στο θέμα αυτό με την
Γαλλία.»

» Το δεύτερο θέμα, βεβαίως, είναι η κρίσιμη - η πολύ κρίσιμη, θα έλεγα - διαπραγμάτευση για τα ζητήματα της Ευρωζώνης, που θα έχουμε αύριο στις Βρυξέλλες, όπου και εδώ έχουμε μια κοινή προσέγγιση με την Γαλλία, σε πάρα πολλά θέματα.»

» Θα ήθελα να τονίσω την στήριξη που έχουμε λάβει από τον Γαλλικό λαό, αλλά και από τον κ.Σαρκοζί και την γαλλική κυβέρνηση, καθώς και την αναγνώριση των προσπαθειών και των θυσιών του Ελληνικού λαού από την Γαλλία, που είναι πάντα στο πλευρό μας. Και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι' αυτό».

» Η διαπραγμάτευση βεβαίως συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει και είναι οπωσδήποτε και δύσκολη, και σκληρή».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: