Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Με τον Νικολά Σαρκοζί συναντάται την Πέμπτη ο Γιώργος Παπανδρέου

Πυρετός διαβουλεύσεων στην ΕΕ

Η συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί θα γίνει πριν την πρώτη από τις κρίσιμες Συνόδους για την «συνολική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση
Η συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί θα γίνει πριν την πρώτη από τις κρίσιμες Συνόδους για την «συνολική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση (Φωτογραφία: Reuters )
Παρίσι
Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί θα έχει στο Παρίσι το απόγευμα της Πέμπτης ο Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 11 Μαρτίου.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι αποφασιστικής σημασίας, ώστε να επιτύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Είπε ακόμη ότι η συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης την Παρασκευή και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και στις 25 Μαρτίου «αποτελούν μία από τις τελευταίες ευκαιρίες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις αγορές».

«Η επιμήκυνση της αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ θα είναι κρίσιμοι παράγοντες, ώστε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η επίσκεψη στο Παρίσι ακολουθεί τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι την Τετάρτη. Ενώ οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο κορυφώνονται για τη «λύση πακέτο», η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις που θα «συνεχιστούν και στο μέλλον».

Η πρώτη από τη σειρά κρίσιμων συναντήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα επικεντρωθεί στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθούν Βερολίνο και Παρίσι.

Έντονες επιφυλάξεις για το ζήτημα του Συμφώνου έχουν εκφράσει μέλη της Ευρωζώνης, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ιταλία. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν στις Βρυξέλλες θα επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνία για τους όρους του Συμφώνου.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν επίσης και οι κινήσεις της Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση των όλο και εντεινόμενων πιέσεων που δέχεται από τις αγορές.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: