Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ANAΓΚΑΙΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


Την ανάγκη για θεμελιώδεις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης τόνισαν σήμερα σε κοινή δήλωσή τους ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν και ο επίτροπος Αγορών Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας στην επιστολή Παπακωνσταντίνου που ζητούσε αυστηρότερη εποπτεία του τομέα...


Οι αλλαγές θα έχουν στόχο χαμηλότερη εξάρτηση των επενδύσεων από τις αξιολογήσεις των οίκων, με νωπή ακόμη την υποβάθμιση Ελλάδας και Ισπανίας από τη Moody's.

«Αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα», δήλωσαν οι δύο επίτροποι.

Oι επίτροποι εμφανίζονται να συμμερίζονται τις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον του οίκου Moody's, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα και την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει.

Οι δύο άντρες τόνισαν πως πρέπει να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που συνδέουν τις επενδυτικές αποφάσεις με τις αξιολογήσεις αλλά και να βελτιωθούν οι μέθοδοι εκτίμησης της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να μειωθεί η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των οίκων και των φορέων που αξιολογούν αλλά και να «ενισχυθεί ο ανταγωνισμός» στο τοπίο των οίκων αξιολόγησης.

Οι δύο επίτροποι αναφέρουν επίσης πως πριν από το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλωθεί οι κανόνες της ΕΕ που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των οίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: