Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα «θα αποδεχθεί ό,τι βελτιώνει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου», λέει η κυβέρνηση

Μπαράζ έμμεσων επιβεβαιώσεων

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η Ελλάδα μένοντας σταθερή στην απόφαση της 21ης Ιουλίου και αποδεχόμενη ευμενώς ό,τι άλλο θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την απόφαση, αναζητά λύση θεσμική, νομικά ασφαλή για την ευρωζώνη και αποδεκτή από τις αγορές, ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας της συνεδρίασης της υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κυβερνητικής σύσκεψης.

«Εμείς θέλουμε όλο το κεκτημένο της 21ης Ιουλίου και αν δίπλα σε αυτό προστεθεί και κάτι επιπλέον, αυτό θα είναι καλό» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το τι συζητήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη, το ίδιο στέλεχος έκανε γνωστό ότι συζητήθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις στο Eurogroup, οι συζητήσεις με την τρόικα, το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της κυβέρνησης και η προετοιμασία για την Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται ότι όταν το κυβερνητικό στέλεχος ρωτήθηκε αν στην διάρκεια της Συνόδου αυτής αναμένεται η λήψη οριστικών αποφάσεων, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την δυνατότητα λήψης τελεσίδικων αποφάσεων.

Σχετικά με την τρόικα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι εκπρόσωποί της αυτό το διάστημα συντάσσουν την έκθεσή τους, διευκρινίζοντας ότι η σύνταξη της έκθεσης δεν συναρτάται με τα νομοσχέδια που ψηφίζει η Βουλή, καθώς η κατάθεση και ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών αποτελούν συμφωνημένες δεσμεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά φήμες και διαρροές περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η κυβέρνηση ακούει και διαβάζει όλα αυτά, ωστόσο «δεν έχει στα χέρια της τίποτα το θεσμικό».

Ακόμη, περιέγραψε εκ νέου το πλαίσιο λύσης που επιθυμεί η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα αντιμετωπιστεί η διαχείριση του χρέους της.

Ερωτηθέν το κυβερνητικό στέλεχος αν θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ότι οι πολιτικές κινήσεις εμπεριέχουν και το στοιχείο της έκπληξης.

Αναφορικά με όσους ζητούν πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε από τη μια ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φορτώνεται με την διόρθωση στρεβλώσεων που υπάρχουν εδώ και 180 χρόνια και ταυτόχρονα «αυτοί που πιάνουν τα κάρβουνα με γυμνά χέρια να κατηγορούνται ότι δεν έχουν πολιτική νομιμοποίηση».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ουσιαστικά «εδώ δεν μιλάμε με όρους συγκυρίας, αλλά με όρους ιστορικούς, άρα απαιτείται εθνική νομιμοποίηση από όλους τους συμμετέχοντες στον δημόσιο βίο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων διανοουμένων και δημοσιογράφων».

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι «τότε θα μείνετε με 154 βουλευτές», το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η δυναμική ενός έθνους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: