Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Αίρεται κάθε εμπόδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, επέκταση και στις μικρές εταιρείες

Νέες ανατροπές στα εργασιακά

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Νέες ανατροπές στα εργασιακά φέρεται να αποφάσισε η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει ο δρόμος για την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων αίροντας κάθε εμπόδιο, όπως η απαίτηση γνωμοδότησης του Συμβουλίου Επιθεώρησης Εργασίας και κάθε άλλο περιορισμό.

Διευκολύνεται η σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και σε εταιρείες που απασχολούν κάτω από 20 άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορεί να υπογραφεί από σωματείο, είτε από ένωση που εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.

Ακόμη, παγώνει για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων με απόφαση του υπουργού και σε επιχειρήσεις που δεν μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, συζητήθηκε και το θέμα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για την οποία όπως τόνισε δεν τίθεται θέμα κατάργησης της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συζητήθηκε η διευκόλυνση σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα.

Διευκρινίζοντας ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν καταργείται, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι η επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να υπογραφεί είτε από σωματείο, είτε από ένωση προσώπων εφόσον αυτή εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Επίσης για τα επόμενα δύο χρόνια θα «παγώσει» η επέκταση της κλαδικής σύμβασης και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη και υπογραφή της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κατώτερων μισθών, κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η τρόικα ζήτησε να υπάρξει μια συζήτηση που θα καταλήξει στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ενώ από τη μεριά της κυβέρνησης διευκρινίστηκε ότι μια γενικευμένη μείωση μισθών θα έχει πολλαπλές συνέπειες στην οικονομία της χώρας και ως εκ τούτου το ζήτημα αυτό είναι ευρύτερα κυβερνητικό.

Διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση αυτή, την οποία ζήτησε η τρόικα, δεν αφορά την απόφαση της 21ης Ιουλίου, ή την καταβολή της 6ης δόσης, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε, επίσης, ότι στην σημερινή κυβερνητική σύσκεψη δόθηκε το «πράσινο φως» για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: