Σκληρό παζάρι είναι αποφασισμένη να κάνει η κυβέρνηση πριν ζητήσει την ενεργοποίηση του κοινού μηχανισμού ΕΕ-ΔΝΤ. Ο λόγος είναι απλός: το πολιτικό κόστος της απόφασης είναι τεράστιο και το οικονομικό όφελος αβέβαιο, για την ώρα. Εκεί εστιάζονται οι προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Εχοντας στο μυαλό τους το τεράστιο δημόσιο χρέος και τη φάση ύφεσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, διαπραγματεύονται ένα πολυετές πρόγραμμα δανεισμού, που θα είναι αρκετό να οδηγήσει τη χώρα μας μακριά από την επώδυνη λύση της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και κοντά στον στόχο των...
πλεονασματικών προϋπολογισμών.
Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι για το 2011 θα ζητηθούν και νέες δραματικές περικοπές και αλλαγές στην αγορά εργασίας. Πιστεύει, όμως, ότι μπορεί να δημιουργήσει μέτωπο στήριξης.
«Παραδείγματος χάριν, γιατί να πληρώνουν οι πολίτες ελλειμματικούς δημοτικούς ραδιοσταθμούς;», έλεγε την Παρασκευή σε παρέα βουλευτών συνεργάτης του πρωθυπουργού.
«Γιατί να πληρώνουν οι Ελληνες τρία κρατικά κανάλια και δεκάδες τοπικά ραδιόφωνα;», συμπλήρωσε το σκεπτικό του. «Λίπος» υπάρχει πολύ, αλλά για να χαθεί χωρίς να την πληρώσουν λάθος πολίτες, θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να τολμήσει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον (κακό) εαυτό του.
Οι προσαρμογές που απομένουν να γίνουν είναι πραγματικά δεκάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα προόδου του Προγράμματος Σταθερότητας, που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο (www.antiproedros.gov.gr), 27 δράσεις είναι πράσινες, 11 κόκκινες και... 69 σε εξέλιξη (σ.σ.: σημειώνονται ως λευκές). Το πρόβλημα είναι ότι κόκκινες και λευκές είναι οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις και όσες απαιτούν διυπουργική συνεργασία.
Παραδείγματος χάριν, στο... κόκκινο είναι οι τριετείς προϋπολογισμοί, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών και η περίφημη μείωση των επιτροπών του Δημοσίου. Στο... λευκό βρίσκονται η ενιαία αρχή πληρωμών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το γραφείο προϋπολογισμού στη Βουλή και η καθιέρωση πληροφοριακού συστήματος για τις δαπάνες κάθε υπουργείου.
«Λευκές» είναι και πολλές δράσεις του υπουργείου Οικονομίας, όπως η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, τα μέτρα προώθησης των εξαγωγών και το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο. Πολλά «λευκά» έχει και το υπουργείο Υγείας: για τις προμήθειες, το νέο σύστημα διαχείρισης των φαρμάκων, την ηλεκτρονική παρακολούθηση της συνταγογράφησης, τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και τη λίστα φαρμάκων.
«Λευκό» εμφανίζεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος σε θέματα όπως το πράσινο ταμείο και τα περιφερειακά, χωροταξικά θέματα.
Στην αναφορά απεικονίζονται οι δράσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το υπεύθυνο υπουργείο, το χρονοδιάγραμμα, η κατάσταση της δράσης, οι λεπτομέρειες της κατάστασης, καθώς και οι σχετικές αποφάσεις ή νόμοι. Οι δράσεις, οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή έναρξης ή υλοποίησης εντός χρονοδιαγράμματος, απεικονίζονται με λευκή σκίαση, οι δράσεις οι οποίες ολοκληρώνονται εντός χρονοδιαγράμματος με πράσινη σκίαση και οι δράσεις οι οποίες βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος, με κόκκινη σκίαση.
Το σύστημα παρακολούθησης βασίζεται σε online εφαρμογή, στην οποία έχουν πρόσβαση συνεργάτες των υπουργείων, οι οποίοι και τροφοδοτούν το σύστημα με δεδομένα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ
Σάββατο 17 Απριλίου 2010
Παζάρι για χρόνο και χρήμα...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου