Σάββατο 17 Απριλίου 2010

'ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ'


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Τζάθας-Μαρία Νταλιάνη (απο ΤΑ ΝΕΑ)

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη μπει στη διαδικασία, ας μη γελιόμαστε και θέλω να είμαι ειλικρινής» παραδέχθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου...


O Πρωθυπουργός, βάζοντας το πολιτικό πλαίσιο για το ενδεχόμενο της ένταξης της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτήρισε «ασφαλές καταφύγιο» την ύπαρξη του μηχανισμού και τόνισε ότι το ΔΝΤ «είναι ήδη στη διαδικασία επιτήρησης, ελέγχει, εγκρίνει και παρακολουθεί και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, διότι το πρόγραμμά μας ήταν υπό την έγκριση ουσιαστικά και του ΔΝΤ και για το 2011 και το 2012. Και είναι εδώ από τα λάθη της πολιτικής των κυβερνήσεων της Ν.Δ. την προηγούμενη πενταετία με το έλλειμμα των 300 δισ. ευρώ».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός επέκρινε δριμύτατα τη Ν.Δ. και τη στάση της, λέγοντας πως αν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. «θα πήγαινε σούμπιτο στο ΔΝΤ» ενώ χάρη τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ευρωσοσιαλιστών διαμορφώθηκε ο μηχανισμός στήριξης-δίχτυ ασφαλείας με την αποφασιστική συμμετοχή της Ε.Ε.! Και επισήμανε ότι «πριν από λίγους μήνες, όχι μόνο μηχανισμός στήριξης δεν υπήρχε, υπήρχε το απόλυτο μηδέν».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στον μηχανισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού κρίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, της ανάγκης νηνεμίας και ασφάλειας στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία και κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες όπως απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά με μόνο γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη». Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα με θέρμη στη δημιουργία μιας task force (ομάδας εργασίας) υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Ρόμπαϊ, η οποία θα επεξεργαστεί περαιτέρω τον μηχανισμό στήριξης, «άρα είναι πιθανό να τροποποιηθεί στο μέλλον», και υπενθύμισε την ιδέα για έκδοση ευρωομολόγων που δεν περπάτησε εξαιτίας των συντηρητικών της Ε.Ε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι «είναι άδικο να σκάσει σε εσάς αυτή η βόμβα, δεν ανήκει σε εσάς να πείτε “δυστυχώς επτωχεύσαμε”».

«Εχω γίνει περισσότερο σοσιαλιστής»

«Γιατί πανηγυρίσατε, κ. Πρωθυπουργέ, στις 25 Μαρτίου; Η χθεσινή ημέρα αποτελεί ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι οικειοθελώς και αυτοβούλως με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στο ΔΝΤ», απάντησε σε έντονους τόνους ο κ. Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, λέγοντας «υποσχεθήκατε στον λαό προεκλογικά ότι θα κάνετε την Ελλάδα Δανία του Νότου και την κάνατε Ουγγαρία του Νότου. Για τις αποφάσεις και τις επιλογές σας παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις δυνάμεις που σας στηρίζουν...».

Η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν άμεση: «Τα αντανακλαστικά μας, κύριε Τσίπρα, ήταν πατριωτικά γιατί το βούλιαγμα της χώρας δεν θα χτύπαγε τον πλούτο, θα χτύπαγε τον μέσο Ελληνα, τον αδύναμο, τον συνταξιούχο. Πράγματι τα μέτρα πονάνε, αλλά αν η χώρα ερχόταν μπροστά στην αδυναμία να δανειστεί, τότε θα με ρωτάγατε πού είναι τα δικά μου τα αντανακλαστικά.

Τα αντανακλαστικά μου τα σοσιαλιστικά ήταν να προστατέψω την πατρίδα από τη χρεοκοπία και αυτό θα κάνω όσο μπορώ, όσο μπορούμε. Το βιος του ελληνικού λαού. Και από την εμπειρία μου έχω γίνει πιο σοσιαλιστής απ΄ ό,τι ήμουν πριν. Διότι ζω καθημερινά στο πετσί μου τις διεθνείς αγορές».

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: