Σάββατο 17 Απριλίου 2010

«Αδιαπραγμάτευτη η αντίθεσή μας στην προοπτική ΔΝΤ»

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβέρνηση αλλά και αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της δικής του παράταξης, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματός του στο Ναύπλιο.

«Η ΝΔ έχει αναγνωρίσει όλες τις αμαρτίες της και ξεφορτώνεται όλα τα βαρίδια του παρελθόντος, αυτή την εντολή έχω και αυτή την εντολή θα την κάνω πραγματικότητα», τόνισε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των συνέδρων. «Μηδενίζουμε το κοντέρ και οικοδομούμε ξανά την αξιοπιστία μας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η πρώτη πράξη, σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν η εκλογή νέου αρχηγού από 800.000 ανθρώπους».

Ακολούθως, υπογράμμισε πως «ασκούμε αντιπολίτευση με υπευθυνότητα. Δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, όταν δείχνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη, για την οικονομική κατάσταση και για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, στον κ. Παπανδρέου.

«Ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει καταλάβει τίποτα, ότι η δική του κυβέρνηση παραπατάει, ότι η δική του κυβέρνηση δοκιμάζεται, ότι η δική του κυβέρνηση μάς έφερε ως εδώ, ότι η δική του κυβέρνηση μάς σέρνει στην πλήρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του χρέους», είπε και συμπλήρωσε ότι «όσο η κυβέρνηση αποτυγχάνει, τόσο εκείνος προσπαθεί να επιρρίψει τις τεράστιες ευθύνες του σε άλλους».

Εξακολουθώντας τη σκληρή κριτική, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να δηλώσει ότι για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ευθύνονται οι πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχνά ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα υπερτριπλασίασαν τον δανεισμό της χώρας, ξεχνά ότι το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε τον λαϊκισμό στη χώρα, ξεχνά ότι ο ίδιος έταζε στους πάντες τα πάντα, ότι ήταν ο ίδιος που απευθύνθηκε πρώτος στο ΔΝΤ για να βάλει το πιστόλι στο τραπέζι, αλλά η μπλόφα του γύρισε εναντίον της Ελλάδας και το πιστόλι εκπυρσοκρότησε στα χέρια του».

«Και μέσα στη σύγχυσή του ο κ. Παπανδρέου θυμήθηκε να δώσει και …΄΄ιδεολογική διάσταση΄΄. Και του φταίνε ξαφνικά τα Κεντροδεξιά Κόμματα της Ευρώπης! Μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο κ. Σαρκοζύ που μας στήριξε εξ αρχής. Και ο κ. Μπαρόζο ασφαλώς. Που μας στήριζε συνεχώς», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι «στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας οδηγεί, δυστυχώς, ο Νεοφιλελεύθερος Σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου».

«Είμαστε αντίθετοι με την προσφυγή στο ΔΝΤ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας «τα μέτρα που θα μας επιβάλουν, προκειμένου να μας στηρίξουν, δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία μας, ούτε η οικονομία μας. Φοβικοί δεν είμαστε απέναντι σε τίποτα. Ούτε καν απέναντι στο ΔΝΤ. Είμαστε, όμως, ρεαλιστές και οφείλουμε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ότι όπου πήγε το ΔΝΤ ο πρώτος και απαράβατος όρος, που επέβαλε, ήταν η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων. Αυτή η συνταγή της λεγόμενης μείωσης του μισθολογικού κόστους φέρνει φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, ελλειμμάτων χωρίς προοπτική, χωρίς διέξοδο και την απορρίπτω. Η αντίθεσή μας στην προοπτική του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση για τη ΝΔ».

Ο κ. Σαμαράς έκανε και αναδρομή στην προηγούμενη 30ετία επιρρίπτοντας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους. «Ήταν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, που ευθύνεται για την υπερχρέωση της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις, που μεσολάβησαν, ακόμα και οι κυβερνήσεις Σημίτη δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος».

Αναφερόμενος στο δικό του κόμμα, παραδέχθηκε ότι «γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευθύνες των δικών μας κυβερνήσεων, κληρονομήσαμε ένα σύστημα, όπου η μια γενιά δανείζεται σε βάρος της επόμενης και δεν το αλλάξαμε. Δεν αλλάξαμε το σύστημα, που κληρονομήσαμε. Δεν κάναμε επανίδρυση του κράτους και η διακυβέρνηση της προηγούμενης πενταετίας προτίμησε απλώς να συνεχίζει να διαχειρίζεται ένα σύστημα, το οποίο είχε εκλεγεί για να αλλάξει. Οφείλουμε να απολογηθούμε στους ψηφοφόρους και κυρίως στη κοινωνία, αλλά δεν θα δώσουμε λόγο σε εκείνους, που δημιούργησαν το πρόβλημα και πολέμησαν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να το αντιμετωπίσει».

Επανερχόμενος στην κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ παρέδωσε ένα πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος παρόμοιο με εκείνο που αντιμετώπιζαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το μετέτρεψε, μέσα σε λίγους μήνες με τους κακούς χειρισμούς της, σε πρόβλημα δημοσίου χρέους».

«Το 2009, η ΝΔ δανείστηκε μεσοσταθμικά με επιτόκιο 4,2%. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δανείζεται με επιτόκιο πάνω από 6%. Δεν έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβλημα με τους κερδοσκόπους και τα spreads, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους χειρισμούς της», είπε και επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν πήρε έκτακτα μέτρα που θα διόρθωναν το πρόβλημα του ελλείμματος, ότι ανέστειλε τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και στη συνέχεια δέχθηκε την επίθεση των κερδοσκόπων με αποτέλεσμα τα spreads να σκαρφαλώσουν στις 200 μονάδες μετά στις 300 και τώρα στις 400.

«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι «η ΝΔ πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό για τέσσερα πράγματα. Πρώτον, ότι γνωρίζουμε και κατανοούμε πολύ καλά, πού βρίσκεται η οικονομία σήμερα. Δεύτερον, πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα και τα σφάλματα του δικού μας παρελθόντος, γιατί δεν αρκεί να είμαστε καλύτεροι από το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι και από την πρόσφατη διακυβέρνηση της ΝΔ. Τρίτον, να πείσουμε ότι έχουμε σχέδιο για την κρίση, γιατί, όπως αποδείχθηκε, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο. Τέταρτον, να πείσουμε ότι διαθέτουμε ένα όραμα γιατί στη μεγάλη κρίση οι κοινωνίες και οι οικονομίες αναζητούν ένα όραμα για να πιστέψουν. Για να υπάρξει επένδυση, κατανάλωση και αποταμίευση, πρέπει ο κόσμος να πιστεύει στο μέλλον του, να δημιουργηθεί θετική ψυχολογία στις αγορές».

Ντόρα Μπακογιάννη


«Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει πολιτικές, που έχει ανάγκη ο τόπος, χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος και χωρίς να υποκύψει στον λαϊκισμό», είπε από την πλευρά της η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Πριν δαιμονοποιήσουμε το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να απαντήσουμε αν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 7% και του 8%», ανέφερε. «Πρέπει να πούμε κατηγορηματικά ότι είναι ένας μηχανισμός στήριξης για ένα ορισμένο διάστημα, από τον οποίο πρέπει να βγούμε, και ο οποίος από μόνος του δεν μας σώζει», πρόσθεσε, «την Ελλάδα θα τη σώσουμε εμείς με τις προσπάθειές μας και τις δυνάμεις μας».

«Η κρίση είναι τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος για επαναφορά της χώρας στην αναπτυξιακή τροχιά», τόνισε, σημειώνοντας ότι μία πολιτική σπατάλης 30 χρόνων δεν μπορεί να ανατραπεί σε δύο τρία χρόνια.

Η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος «που θα καλύψει τις ανεπάρκειες, όπως η έλλειψη συνταγματικού δικαστηρίου. Επίσης, συνταγματική πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά όρια, που μπορεί να κινείται η εκάστοτε κυβέρνηση και η οποία θα εμποδίζει την κυβέρνηση από μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ώστε να προστατεύει τις επόμενες γενιές από ανεύθυνες πολιτικές διόγκωσης του δημόσιου χρέους».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τις δράσεις, που χρειάζονται για την Οικονομία, και το απέδειξε στο φορολογικό νομοσχέδιο. «Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις ξένες επενδύσεις να φύγουν από τη χώρα, ενώ ο στόχος μας είναι να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να αντιμετωπίσουμε την έκρηξη του δημόσιου χρέους», ανέφερε και υποστήριξε πως «ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί τακτική επιπόλαια και επιζήμια για τον τόπο χρεώνοντας τις ευθύνες σε άλλους».

Η πρώην υπουργός ανέφερε ακόμη πως «ζούμε σε περίοδο κρίσης, χωρίς προηγούμενο, από τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να θέσουμε το ερώτημα, γιατί ως χώρα, ως κοινωνία, ως οικονομικό και πολιτικό σύστημα, φθάσαμε εδώ και η συζήτηση να καταλήγει σε προτάσεις και ιδέες για την επίλυση, αλλά και μία αρχιτεκτονική ανάπτυξης, που θα φέρει τη σφραγίδα της ΝΔ».

Επιπλέον, είπε πως «η Ελλάδα έφθασε εδώ, γιατί ξόδευε για 30 χρόνια περισσότερα από όσα παρήγαγε και δημιούργησε ένα μεγάλο έλλειμμα και ένα τεράστιο χρέος, το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ "ζύμωσαν" την κοινωνία σε μία επιδοματική πολιτική. Η κοινωνική πολιτική, όμως, δεν γίνεται με δανεικά, είναι φθηνός λαϊκισμός και εμπαιγμός του λαού».

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «αδράνεια, κακοδιαχείριση, κρατισμός, διαφθορά, μάς έφθασαν μέχρι εδώ. Η Ελλάδα μπαίνει σε μία μακρά και δύσκολη περίοδο. Για πρώτη φορά υπάρχουν ονομαστικές μειώσεις μισθών και οι ουσιαστικές μειώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τις μεγαλύτερες συνέπειες θα έχει η αγορά εργασίας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Η απάντηση συμπυκνώνεται σε δύο: ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: