Κύμα πράσινων-γαλάζιων βουλευτών κατά Τίνας και Σηφουνάκη
Το πιο κρίσιμο ραντεβού δίνει την ερχόμενη εβδομάδα με τους «πράσινους» βουλευτές η κυρία Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της βουλής την τελική ρύθμιση για τις Natura περιοχές.
Οι πιέσεις που δέχεται είναι πολύ μεγάλες αφού οι βουλευτές προσπαθούν να την πείσουν να επιτρέψει τη δόμηση στα εντός ορίων οικισμών ακόμη και στα 2 στρέμματα! Εάν τελικά η υπουργός συναινέσει τότε θα έχει «παραδοθεί» άνευ όρων στην κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος, που την πολεμά λυσσαλέα.
Το δεύτερο σημείο τριβής είναι η εφαρμογή όσων προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 για τις εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς για να χτιστούν οικόπεδα των 4 στρεμμάτων αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν πρόσοψη πάνω από 45 μέτρα, βάθος πάνω από 50 μέτρα και να εφάπτονται σε εθνικό ή επαρχιακό δρόμο. Οι βουλευτές πασχίζουν για την απάλειψη των όρων αυτών ή να πέσει ο πήχης στα 25 μέτρα.
Η κ. Μπιρμπίλη δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Υποστηρίζει ότι η αναφορά του νόμου για τους εντός ορίων οικισμούς προϋποθέτει να είναι υφιστάμενοι προ του 1923 ενώ τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη ασάφεια και στο τι είναι δρόμος. Βάζει όμως μια παράμετρος που παραπέμπει σε νέες τροποποιήσεις αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο θέλει να περάσει με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ρίχνει γέφυρες αλλά…
Με άλλα λόγια ρίχνει γέφυρες, δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει με τους βουλευτές και αφήνει ανοικτό το παράθυρο της δόμησης σε απόσταση 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών αν και παραδέχεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε «μπουρλότο» στο μότο για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στα εκτός σχεδίου. Εννοείται ότι η αρτιότητα στα 10 στρέμματα παραμένει αδιαπραγμάτευτη με τους βουλευτές αφού είναι το μόνο σημείο για το οποίο έχουν συμφωνήσει.
«Η υπουργός είχε δεσμευτεί σε ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που την είχε συναντήσει μετά την πρώτη ανάγνωση του νόμου ότι η δόμηση στα τέσσερα στρέμματα θα ισχύει εσαεί και ως έχει. Δυστυχώς δεν κράτησε την δέσμευσή της» δηλώνει ο κ. Γιάννης Δριβελέγκας που είναι από τους βουλευτές που την κόντραραν πολύ στην βουλή. Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει ότι η υπουργός ΠΕΚΑ είχε υποσχεθεί στην ίδια συνάντηση να εξετάσει και το θέμα της δόμησης στα εντός ορίων οικισμών οικόπεδα που είναι σε απόσταση 500 μέτρα από οικισμούς όπου μπορούν να χτιστούν ακόμη και τα 2 στρέμματα.
Οι βουλευτές κάνουν λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά της και υποστηρίζουν ότι εάν δεν αποσυρθούν οι όροι αυτοί πάνω από δέκα βουλευτές δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Τροπολογία προς… συμμόρφωση της Σύρου
Μετά την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη που συνεχίζει να «παίζει» με τα νεύρα των βουλευτών για τα 4 στρέμματα, αντιδράσεις ξεσηκώνει και η τροπολογία του Αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Σηφουνάκη που προβλέπει την κατάργηση διάταξης που επέτρεπε την οικοδόμηση οικοπέδων με κλήση πάνω από 35% στα νησιά.
Η τροπολογία Σηφουνάκη, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα που εισάγει αυστηρούς κανόνες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές και έχει δαιμονοποιηθεί από μεγάλη μερίδα του κοινοβουλίου για τα «αντιαναπτυξιακά» πρότυπα που επιβάλλει.
Πριν από λίγες μέρες δήμαρχοι και εκπρόσωποι από 24 νησιά συναντήθηκαν με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τους νομούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ζητώντας να αποσυρθεί η τροπολογία Σηφουνάκη. Στους πέντε βουλευτές (κ.κ Ζωίδη, Καφάρα, Ρήγα, Παπαμανώλη, Βρούτση) θα υποβληθεί υπόμνημα με τις θέσεις των τοπικών αρχόντων και εκείνη με τη σειρά τους ανέλαβαν την υποχρέωση να συζητήσουν με τον αναπληρωτή υπουργό ώστε να δοθεί λύση και να υπάρξει ασφαλιστική δικλείδα που θα δεν θα καταργεί τη δόμηση στα επίμαχα οικόπεδα, με το επιχείρημα ότι τα απομονώνει και δεν τα βοηθά να αναπτυχθούν. Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, η ρύθμιση αφορά τα 24 νησιά του Αιγαίου, τα οποία προστατεύονται από Προεδρικά Διατάγματα της περιόδου 2001-2002, που ο ίδιος είχε θεσπίσει ως υπουργός Αιγαίου.
«Η απαγόρευση της δόμησης εφαρμοζόταν όλα αυτά τα χρόνια από τα 14 πολεοδομικά γραφεία του Αιγαίου εκτός από την πολεοδομία της Σύρου» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός ο οποίος αποκαλύπτει ότι έφερε την ρύθμισή αυτή για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Σύρο, η οποία έχει στην επίβλεψή της τα νησιά της Μυκόνου, της Σερίφου, της Κύθνου, της Τήνου, της Τζιάς και της Κύθνου.
«Η άποψή μας είναι σαφώς να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο αλλά όχι με αφοριστικές διαδικασίες» αναφέρει στο protothema.gr ο κ. Νίκος Ζωίδης βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου