Την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου
- Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις Παπανδρέου στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά από παλαιότερη συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Την Πέμπτη 10 Μαρτίου φαίνεται ότι καταλήγουν Παρίσι και Αθήνα ως πιθανότερη μέρα μετάβασης του Γ.Παπανδρέου στο Παρίσι. Εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί το ραντεβού, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει στον Νικολά Σαρκοζί τις ελληνικές θέσεις με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που χρησιμοποίησε στη συνάντηση του με τη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με δραματικό τρόπο το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθει η χώρα αν η ΕΕ δεν λάβει γενναίες αποφάσεις.
Έθεσε μάλιστα επί τάπητος το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα και νέο δάνειο το 2012 αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ρύθμιση των χρεών της.
Το Παρίσι θεωρείται πιο φιλικό απέναντι στην Αθήνα σε σχέση με το Βερολίνο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη συμφωνία του Μαίου για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα είχε προηγηθεί συνάντηση σε πολύ θερμό κλίμα του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαρκοζί.
Όσο πλησιάζει η ενδιάμεση Σύνοδος Κορυφής -οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου- ανοίγουν όλο και περισσότερα χαρτιά για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη σχετικά με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Ο Όλι Ρεν γνωστοποίησε ότι στο τραπέζι βρίσκεται εκτός από την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων, θέμα άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Αλλαγές υπάρχουν και στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως κρατά μικρό καλάθι και δεν βιάζεται να προβλέψει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων φοβούμενο μήπως βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ούτως η άλλως, η σχέση της Ελλάδας με την Κομισιόν και με την τρόικα, λέγεται ότι δεν βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο, έπειτα από τον χειρισμό που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της άντλησης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Επιπλέον, η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις συμμετοχές που θα επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Ήδη, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Χοσέ Θαπατέρο και Ζοζέ Σόκρατες δεν θα παρευρεθούν.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου