Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Μόσιαλος: Στάση πληρωμών αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο

newpost.gr
Μόσιαλος: Στάση πληρωμών αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο
Παρά τις επιτυχίες της κυβέρνησης το υψηλό χρέος της Ελλάδας θα διογκώνεται όσο διογκώνεται το έλλειμμα, είπε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, που παραχώρησε στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Όπως επεσήμανε «θα τα καταφέρουμε με το να αλλάξουμε πολιτική ατζέντα». Παράλληλα είπε ότι το πρόβλημα διογκώνεται όσο μεγαλώνει το κράτος και γίνεται πιο δυσλειτουργικό.

Σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν έβαζε φόρους δε θα μπορούσε να εκπληρώσει τους στόχους της. Ωστόσο, τόνισε ότι σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να περιμένει κανείς περισσότερα. «Μειώσαμε το έλλειμμα 5%, ο στόχος ήταν 5,5%, δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα» τόνισε ο κ. Μόσιαλος. Παράλληλα, είπε ότι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το διογκωμένο, διαλυμένο κράτος, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο, είπε ότι πρέπει να περάσει γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση και γνωστοποίησε ότι ο εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, υπάρχει εθνικό συμφέρον, αν δεν ψηφιστεί αυτό θα σημαίνει στάση πληρωμών, δηλαδή μετά τις 15 Ιουλίου δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι οι επιθυμίες του ελληνικού λαού είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το δημοψήφισμα δε δημιουργεί πολιτική αστάθεια

Είπε ακόμα ότι το δημοψήφισμα έχει τεράστιο νόημα και θα περιλαμβάνει μία ευρύτατη γκάμα ερωτήσεων που αφορούν στα ευρύτερα αίτια της κρίσης. Τόνισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο ο εκλογικός νόμος, αλλά το πολιτικό σύστημα που δεν ικανοποιεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Όπως σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης, δηλαδή τον κρατισμό, το μεγάλο κράτος, το οικονομικό μοντέλο που ακολουθούσαμε, τον εναγκαλισμό των τριών εξουσιών (δικαστική, εκτελεστική, νομοθετική). «Αν δεν τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά θα κάνουμε κύκλους, θα αντιμετωπίσουμε προσωρινά το χρέος και θα ξαναξεκινήσουν τα προβλήματα από την αρχή» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει το ερώτημα για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, είπε ότι θα είναι μία μεγάλη διαδικασία και καμία άποψη δε θα μείνει εκτός διαλόγου.

«Οι Έλληνες πολίτες θέτουν το θέμα του πολιτικού συστήματος, επομένως ακούμε τα αιτήματα των πολιτών» τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε τον δανεισμό ώστε να υπάρξει οικονομική σταθερότητα, η οποία είναι απαραίτητη για τις επενδύσεις.

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, καθώς πέτυχε τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Σημείωσε ακόμα πως και το ότι δεν κόπηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης. Πάντως δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο γιατί «οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν γίνονται με ευχολόγια. Αν δεν έχεις πείσει ότι μπορείς να το κάνεις, τότε δεν έχεις διαπραγματευτική δύναμη».

Για αυτό είπε ότι όταν περάσει το μεσοπρόθεσμο θα είμαστε σε καλύτερη θέση να συζητήσουμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Τηλεφωνική κόντρα με Γ. Μιχελάκη

Σχολιάζοντας το ναυάγιο της συναίνεσης ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε τη μοναδική ευκαιρία να απαιτήσει συγκυβέρνηση, αλλά, όπως είπε «άρχισε να τηλεφωνεί σε συντάκτες και διευθυντές εφημερίδων και να προτείνει ακόμα και ονόματα. Αντί να δεχτεί τη συγκυβέρνηση έβαζε όρους μικρών χρονοδιαγραμμάτων. Εμείς δεν παίζουμε με το μέλλον της χώρας. Το μέλλον είναι η συνολική ρύθμιση του χρέους» προσθέτοντας ότι μία κυβέρνηση με χρόνο ζωής δύο – τριών μηνών θα προκαλούσε πολιτική αστάθεια. «Ο κ. Σαμαράς έβαλε όρους που ήξερε ότι δε θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί», είπε ο κ. Μόσιαλος.

Ωστόσο δεν απέκλεισε το περιθώριο συναίνεσης στο μέλλον, αλλά σε άλλες διαστάσεις και όχι σε επίπεδο κυβερνητικής συνεννόησης.

Αυτή η τοποθέτηση του κ Μόσιαλου προκάλεσε την τηλεφωνική παρέμβαση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ψεύδη και ανυπόστατα γεγονότα που δε συνέβησαν ποτέ. «Η πραγματικότητα είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε πίσω» είπε ο κ. Μιχελάκης που αποκάλεσε τον κ. Μόσιαλο ως «προσωπικό υβριστή του κ. Σαμαρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: