Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Standard & Poor's: Η εθελοντική αναδιάρθρωση μπορεί να εκληφθεί σαν χρεοκοπία

newpost.gr

Standard & Poor's: Η εθελοντική αναδιάρθρωση μπορεί να εκληφθεί σαν χρεοκοπία
Η εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως σχεδιάζεται τώρα από κυβερνήσεις στην ευρωζώνη, πιθανόν να εκληφθεί ως χρεοστάσιο, δήλωσε ο επικεφαλής της Standard & Poor's για τις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις Μόριτζ Κρέμερ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που ήδη έχει διατυπώσει ο οίκος.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt (η δημοσίευση των δηλώσεων γίνεται αύριο Τρίτη) σημειώνει: «Οι παρελθούσες εμπειρίες καταδεικνύουν ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ενός κράτους, που το αξιόχρεό τους έχει ήδη βαθμολογηθεί με CCC, όπως της Ελλάδας τώρα, τείνει να μην είναι εθελοντική και οι επενδυτές πρέπει να υποστούν απώλειες».

Πρόσθεσε πως όταν γίνει παράταση της λήξης ενός ομολόγου, «είτε εθελοντικά, είτε όχι», είναι «δευτερεύουσας σημασίας».

Υπενθυμίζεται πως ακριβώς αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα στις 13 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του σημείωνε: «Φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να προωθηθεί από τους Ευρωπαίους μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- είτε σε μορφή ανταλλαγής ομολόγων είτε επιμηκύνοντας την αποπληρωμή των ισχυόντων ομολόγων- προκειμένου να μοιραστεί το βάρος της ελληνικής κρίσης και ο ιδιωτικός τομέας. Κατά την άποψή μας μία τέτοια λύση θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα την αξιολογούσαμε ως de facto χρεοκοπία (default), βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων μας. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default- SD)».

πηγή: Naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: